Коморовський:

Коморовський: "Історичний" закон з'явився у найгірший з можливих моментів

Укрінформ
Закон про Інститут національної пам'яті (ІНП) Польщі має бути змінений, аби не псувати відносини з Україною та Ізраїлем, а запис про "українських націоналістів" взагалі не мав з'явитись у цьому документі.

На цьому наголосив екс-президент Польщі Броніслав Коморовський в інтерв'ю Укрінформу.

"Вважаю, що ця поправка (про українських націоналістів — ред.) є поганою, я її взагалі не розумію. Думаю, що це щось повністю помилкове. Закон прийнято у найгірший з можливих моментів", - заявив Коморовський.

За його словами, "дивно" і "незрозуміло", що закон у такому вигляді був поставлений на голосування у парламенті.

На думку Коморовського, внесені до закону зміни необхідно ще раз переглянути, аби вони не впливали негативно на польсько-ізраїльські та польсько-українські відносини, а натомість захищали добре ім’я Польщі.

"Це можливо", - вважає екс-президент.

Крім того, на його переконання, обидві сторони мають докладати більше зусиль, аби продемонструвати взаємну повагу. Такими кроками, за словами Коморовського, могли би бути розблокування проведення ексгумацій польських жертв в Україні або врахування аналогічної потреби з української сторони на польській території.

Читайте також: Коморовський: Польсько-українські конфлікти завжди використовує третя сторона

Як відомо, парламент Польщі проголосував за зміни до закону про Інститут національної пам'яті (ІНП), а на початку лютого президент Польщі Дуда підписав документ, одночасно направивши його для оцінки до Конституційного суду країни. Суд має оцінити, чи не суперечить закон статті Конституції про свободу висловлювань і положенням кримінального характеру, що випливають з цього закону. Сумніви у президента РП викликає, зокрема, і положення, де говориться про "українських націоналістів".

В Ізраїлі обурення викликало положення закону, яке передбачає кримінальне переслідування за "публічне і всупереч фактам" звинувачення Польщі і польського народу в злочинах нацистів у роки Другої світової війни. В Ізраїлі це сприйняли як спробу Варшави заборонити критику поляків за злочини проти євреїв у роки війни, про які розповідають свідки й нащадки жертв Голокосту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-