Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Смерть кнопкодавам? Дорожня карта для борців із кнопкодавством

Смерть кнопкодавам? Дорожня карта для борців із кнопкодавством

Блоги
Укрінформ
Суддя КС написав справжню дорожню карту для тих, хто надалі боротиметься з кнопкодавством

Суддя Конституційного суду, який готував доповідь по мовному закону, розповів про хід слідства і тим самим написав справжню дорожню карту для тих, хто надалі боротиметься з кнопкодавством.

Адже закон Ківалова-Колесніченка відмінили не через антиконституційність змісту, а через (якщо можна так висловитися) антиконституційність процедури – тобто реальну відсутність в залі депутатів, які начебто проголосували за закон.

Усім, хто схоче скасувати й інші ухвалені в подібний спосіб закони варто:

1. Розжитися доказами формальної відсутності тих чи інших депутатів на робочих місцях – довідками про надання їм відряджень, про перебування на лікарняному й у відпустці. Варто потурбуватися про отримання даних від прикордонників про перетин кордону.

2. Можливо, хтось з депутатів наполягатиме, що, незважаючи на офіційне перебування в станціонарі, він, напівмертвий усе ж прийшов до ВР виконати свій обов`язок. В такому разі він МАЄ ДОВЕСТИ СВОЮ ПРИСУТНІСТЬ в залі засідань ВР. Щодо закону про мови це зумів довести лише Томенко.

3. Відео, на якому видно як хтось інший голосує з місця відсутнього депутата, не може свідчити про його відсутність – він міг голосувати з місця, яке не потрапило в об`єктив, а кнопкодав голосував з його місця своєю власною карткою.

4. Але представники більшості, які під час голосування захищають трибуну від спроб блокування її меншістю, потрапляють у кадр – і дуже добре видно, що вони жодних кнопок не натискають. Отже це – доказ.

5. Скасуванню підлягає не кожен закон, при ухваленні якого кнопкодавили. Найбільший ризик тих із них, які були прийняті більшістю в 1-3 голоси. Варто довести, що 1-3 депутатіи, чиїми картками проголосуваали "за", не було на місці, як закон може бути визнаний неконституційним через недостатність наданих "за" голосів.

6. Я не правник, але гадаю, відтепер можна оскаржувати голосування й у Верховному й інших судах, бо скаржник може посилатися на рішення КС. Можливо, скоро ми побачимо в якості свідків на таких процесах нардепів, які прославилися своїм кнопкодавством...

Все це, звичайно, не означає, що КС став повністю незалежним. Поки що він скасував закон "попєрєдніков", а як буде із законами чинної ВР – побачимо...

Євген Якунов
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-