Інтелектуали України і Польщі: ворожнечу між двома народами провокує Кремль

Інтелектуали України і Польщі: ворожнечу між двома народами провокує Кремль

Звернення
Укрінформ
Відомі в Україні та Польщі науковці, громадські активісти, письменники, журналісти та релігійні діячі виступили проти подальшої конфронтації у польсько-українських відносинах і закликали політиків обох країн повернутися до політики діалогу, а не диктату однієї із сторін.

Як ідеться у зверненні до влади та народів обох країн, яку підписали близько 60 відомих постатей в житті України та Польщі, дуже часто ця конфронтація між обома народами інспірована Росією і призводить до спільної поразки, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Варшаві.

“Ми, представники багатьох громадських середовищ у Польщі та Україні, хочемо висловити свій протест проти продовження конфронтаційної політики та її ескалації у відносинах між Польщею та Україною! Ця політика нищить зусилля й доробок кількох поколінь поляків та українців, які привели до діалогу, співпраці та дружби між нами”, - наголошують підписанти звернення.

Вони звертають увагу, що трагічне сплетіння історії українців та поляків у минулих століттях, лиха пам'ять про політику ІІ Речі Посполитої щодо польських громадян українського походження, кривавий для обох сторін конфлікт 1939-1947 років, антиукраїнська пропаганда комуністичної Польщі і СРСР – все це мало розділити український та польський народи назавжди. Однак після 1989 і 1991 років неможливе стало можливим і тоді українці та поляки спільно визнали, що падіння комунізму, створення незалежних України і Польщі, болісний урок історії ХХ ст., шанси на розширення ЄС ставлять обидві країни перед новими викликами, а гасло “Немає вільної Польщі без вільної України і вільної України без вільної Польщі” набуває нового значення - відповідальності за майбутнє обох країн і всієї Європи, і, зокрема, за подолання трагічного історичного спадку.

Читайте також: Українці Польщі заявляють, що Варшава замовчує злочини Армії Крайової

“Ми усвідомлювали, що хоч по обох сторонах кордону густо від польських та українських могил, вони можуть стати знаком нашої спільної пам'яті, а не підставою для нового конфлікту. Ми міркували: хай вони свідчать про те, яку високу ціну ми заплатили за свободу і незалежність обох народів”,- зазначають автори звернення.

Вони наголошують, що попри складну історію обом народам вдалося утвердити нове партнерство, нову якість близькості, тому що за підтримки церков та політиків розпочався діалог, що будується на основі стандартів, прийнятих у Західній Європі після 1945 року.

“Ми звертаємося, передусім, до наших співгромадян у Польщі та в Україні, а також до політиків, оскільки саме вони несуть остаточну відповідальність за відносини між нашими країнами: у стосунках між Польщею та Україною ми хочемо повернення до політики, що спирається на справжній діалог, а не на диктат однієї із сторін. Ми хочемо політику, яка спрямовується на сьогодення і до майбутнього!”, - наголошують автори звернення.

Вони додають, що усі повинні усвідомити відповідальність, яка лежить на плечах обох народів і шансу, який є перед обома народами.

“Досвід наших народів, винесений з попередніх століть, засвідчує: кожна конфронтація між поляками та українцями, яка часто інспірується Росією, призводить до нашої спільної поразки! Нинішній Європі загрожує зіткнення національних егоїзмів, а передусім - російський імперіалізм”, - наголошують представники еліти обох країн.

Вони додають, що у цих умовах полякам та українцям, разом легше буде протидіяти цій загрозі разом і будувати Європу ХХІ століття.

Від України звернення підписали, зокрема, письменники Юрій Андрухович, Оксана Забужко, Андрій Любка, Тарас Прохасько, Микола Рябчук, колишні дисиденти Йосиф Зісельс, Микола Горбаль, історики Ярослав Грицак, Олександр Зінченко, Наталя Яковенко, єписком УГКЦ Борис Гудзяк, протоієрей, ректор Відкритого православного університету Святої Софії-Премудрості Гергій Коваленко, віце-ректор Українського католицького університету Мирослав Маринович,  журналісти Вахтанг Кіпіані, Юрій Макаров, Віталій Портников та інші. З польської сторони звернення підписали публіцисти Адам Міхнік, Ізабела Хруслінська, Константи Геберт, Едвін Бендик, Славомір Сєраковський, режисери Агнєшка Голланд, Кристина Янда, директор Польського театру у Варшаві Анджей Северин, історики Анджей Фрішке, Ірена Грудзінська-Гросс, Петро Тима, Анна Вольфф-Повенска, письменники Анджей Стасюк, Ольга Токарчук, поет Адам Загаєвський та інші.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-