Клімкін - полякам: Росія вирішила задушити Україну газом

Клімкін - полякам: Росія вирішила задушити Україну газом

Фото
Укрінформ
Глава МЗС України Павло Клімкін разом українською громадою Польщі, представниками польської влади вшанував пам'ять 366 українців - жителів села Павлокома, які загинули від рук підрозділів польської Армії крайової в 1945 році.

Учасники заходу наголошували на необхідності пам'ятати про цю та інші подібні трагедії в українсько-польській історії періоду Другої світової війни, аби зробити належні висновки й разом будувати майбутнє, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні ми згадуємо кожного, хто трагічно загинув саме тут, у Павлокомі: 366. Згадуємо і пам'ятаємо, згадуємо як це було...", - звернувся до присутніх Клімкін.

Він зазначив, що українці нічого не забуваючи, йдуть вперед, бачать усе, зокрема і спільну українсько-польську історію.

Міністр нагадав, що напередодні він поклав на Личаківському кладовищі у Львові квіти до могили поляка за національністю Михайла Корцяня, який був на Майдані, а згодом загинув у Станиці Луганській.

"Це і є справжній символ, наш символ, але і символ українсько-польської дружби", - підкреслив Клімкін.

Він зазначив, що учорашні слова матері Корцяня - "будьте людьми, тримайтеся разом, і воюйте до кінця” - є своєрідним заповітом для відносин між Україною і Польщею.

Клімкін звернув увагу, що у ці дні Росія знову вирішила "задушити Україну газом".

"Хто з нами разом cьогодні? Це - наші польські друзі", - підкреслив глава МЗС України, подякувавши всім полякам, зокрема присутній на заході воєводі Підкарпатського воєводства Еві Ленярт.

"Нехай вони (Росія - ред.) подавляться цим газом. Ми йдемо вперед, ми йдемо вперед разом, ми єдині, як ніколи, і рішучі, як ніколи", - зазначив Клімкін.

Він закликав шанувати кожного загиблого українця, оскільки забуття буде рівноцінне зраді.

Клімкін зазначив, що в 2006 році, коли відкривався меморіал у Павлокомі, екс-президент Лєх Качинський згадав особливі біблейські слова: "Простіть провини наші, як і ми прощаємо боржникам нашим", підкресливши, що їм треба слідувати й сьогодні.

У свою чергу воєвода Підкарпатського воєводства Ева Ленярт зазначила, що пролита у Павлокомі кров "зобов'язує говорити правду про складну історію".

Вона підкреслила, що цей злочин спонукає будувати сучасні відносини між громадянами двох країн "з повагою до права на пам'ять і молитви за жертви з обох сторін".

"Потрібно мати відвагу, аби про болісне і складне минуле говорити відкрито і випрацювати одну, спільну оцінку історії", - зазначила Ленярт, додаючи, що це можливо виключно шляхом діалогу.

Воєвода закликала до цього діалогу, підкресливши, що складно будувати майбутнє між народами, не знаючи свого минулого.

Читайте також: Клімкін у Львові відвідав Польський військовий меморіал

У Павлокомі виступили також голова Львівської ОДА Олег Синютка, Львівської облради Олександр Ганущин та голова Тернопільської ОДА Степан Барна. Вони наголошували, що поляки й українці повинні знайти порозуміння в історичних питаннях, оскільки розбрат лише на користь спільного ворога - Росії.

Митрополит Перемисько-Варшавський УГКЦ Євген Попович зазначив перед присутніми, що кожна могила у Павлокомі навчає не робити помилок минулого. За його словами, обидві сторони повинні вести діалог, спільно дивитися в минуле, йдучи разом у майбутнє.

Він також звернув увагу, що польсько-українські відносини погіршилися одночасно з російською агресією проти України, назвавши це "дивним збігом обставин".

Митрополит Попович відслужив панахиду у пам’ять про загиблих українців в Павлокомі. Після завершення панахиди учасники урочистостей заспівали гімн України.

Крім відвідання Павлокоми українська делегація на чолі з Клімкіним відвідала також село Млини, де похований автор музики гімну України Михайло Вербицький.

Як повідомлялося, у Павлокомі 1-3 березня 1945 року відділи АК під командуванням поручника Юзефа Бісса, оточивши село, вбили, за приблизними підрахунками, близько 400 українців.

У 2006 році тогочасні президенти України і Польщі Віктор Ющенко та Лєх Качинський відкрили у Павлокомі меморіал у пам'ять про загиблих українців. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-