Пропаганда РФ проти України вичерпала себе на Заході - професор Гарварду

Пропаганда РФ проти України вичерпала себе на Заході - професор Гарварду

Укрінформ
Російська пропаганда, яка свого часу достатньо ефективно впливала на західну аудиторію, виправдовуючи інтереси РФ в Україні, зараз втратила більшу частину свого потенціалу "гібридного впливу".

Про це сказав в інтерв'ю Укрінформу директор Українського наукового інституту Гарвардського університету професор Сергій Плохій.

"Путін свого часу розповідав Бушу, що Україна – це навіть не держава, а склеєна з різних шматків територія", - зауважив історик.

За його словами, ідея про те, що серед українців взагалі відсутня національна єдність, мала набагато більший потенціал для російської пропаганди, ніж твердження про єдиний український і російський народ. "Ми побачили, що й певні регіони в самій Україні піддалися російській гібридній війні, пропаганді, яка велася під прапором "Новоросії", під прапором захисту "Русского мира" від корумпованого Заходу. Й ця ідея залишається активною і зараз", - зазначив професор.

Він навів ще один приклад, коли російська пропаганда працювала достатньо ефективно. "У 2014-2015 роках найбільш агресивною була пропагандистська тема українського "радикального націоналізму й фашизму", й це була найбільш ефективна з точки зору пропаганди інформаційна атака, якщо йдеться про Європу та США", - зауважив Плохій.

Читайте також: Горбулін вважає, що Москва підштовхує світ до нової "холодної війни"

Тим не менше, підкреслив науковець, "зараз це здебільшого відійшло в минуле, й частково через те, що Росія стала сприйматися як загроза і в Європі, і в Сполучених Штатах". Він пояснив, що так сталося як через агресію Росії на Донбасі, так і через війну в Сирії, а найбільше – через втручання РФ у вибори на Заході. 

"Тобто, я думаю, що той потенціал, який був у російської пропаганди, до певної міри вичерпав себе, хоча досі існують залишки, які займають певні ніші в інтелектуальному й політичному середовищах за Заході", - зауважив професор історії України Гарвардського університету.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-