Горбулін вважає, що Москва підштовхує світ до нової

Горбулін вважає, що Москва підштовхує світ до нової "холодної війни"

Укрінформ
Російська гібридна війна проти західної цивілізації продовжується, і особливий нездоровий азарт Москва проявляє до спроб пересварити держави Центральної і Південно-Східної Європи. 

Про це заявив директор Національного інституту стратегічних досліджень Володимир Горбулін під час IV Балтійсько-Чорноморському форуму “Через діалог до довіри та миру”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Російська загроза породила ряд нових проблем, відповіді на які нам потрібно шукати вже сьогодні. Передусім, такою проблемою став ріст націоналістичної та популістичної риторики в окремих державах регіону. На порядку денному появилися суперечливі історичні екскурси, мета яких - політичні спекуляції та фейкові новини. Спостерігається ріст праворадикальних рухів та антиемігрантських та євроскептичних настроїв”, - сказав він.

За його словами, все це непомітно призводить до появи двох негативних моделей поведінки країн Центральної та Східної Європи. “Перша модель - етнічно-історична інкапсуляція, тобто певне замикання народу в своїй історичній міфології. Друга - імперське епігонство, коли держава наслідує імперську зовнішньополітичну поведінку”, - заявив Горбулін.

Втім, на його переконання, жодна з цих моделей, не приведе ні ті країни, які намагаються їх наслідувати, ні весь регіон до чогось конструктивного. “Скоріше навпаки - це шлях до міждержавних суперечок та протиріч. Адже перша модель веде до майже повної втрати зв'язку із зовнішньою реальністю та міжнародною політикою, а також до нездатності відрізняти друзів від ворогів. Друга - до позбавлених сенсу спроб формування регіональних і глибокопровінційних надімперій з постійними територіальними претензіями та потенціалом регіонального конфлікту”, - переконаний директор НІСД.

Він наголосив, що Росія активно підтримує цей негативний процес: “Москва відчуває нездоровий азарт у спробах пересварити між собою держави Центральної і Південно-Східної Європи. Для цього вона використовує спірні моменти історії та сепаратистські ідеї, і не без успіху. Для цього використовуються втручання у виборчі процеси, дестабілізація демократичних інститутів, спеціальні служби, економічний тиск, енергетична залежність, інформаційно-психологічні операції”.

В цих умовах історичні анахронізми, популізм, внутрішньо-політичні чвари - “все це стає паливом, яке використовує маховик російської пропаганди”, заявив Горбулін. 

“Російська гібридна війна проти західної цивілізації продовжується. І передусім це стосується розпалювання протиріч в країнах Центральної та  Східної Європи”, - наголосив Горбулін.

Водночас він вказав на те, що не слід завжди в усіх проблемах шукати лише “руку Кремля”, а основний фокус зробити на співпраці.

“Для вирішення проблем у нас є лише один шлях - діалог, діалог через активізацію багатосторонньої співпраці. Не у спробах переробити один одного, не у бажанні пригадати один одному давні сторінки історії, а діалог на принципах рівності і єдності - принципах проекту Великої Європи. Ключовим напрямком цього діалогу має стати безпека”, - сказав директор НІСД. 

У своєму виступі він також підкреслив, що більше не можна “закривати очі на те, що світ наблизився до того, що називається “холодна війна”: “А значить, нас очікує нове загострення ситуації у сфері безпеки та підвищення ризиків виникнення військового конфлікту, в тому числі глобального”.

“Об'єктивно найбільша загроза зараз входить від Росії, яка активно використовує методи гібридної війни. Її діяльність, пов'язана з ростом витрат на армію, формуванням нових дивізій на кордонах наших країн, модернізація військової інфраструктури - все це веде до мілітаризації акваторій Чорного та Балтійського морів. Як наслідок відбувається стрімкий ріст витрат на оборону в усіх країнах регіону, розгортаються додаткові військові контингенти та нові системи озброєння”, - заявив він.

Читайте також: Глава МЗС Британії закликає тиснути на Росію й надалі через анексію Криму

Горбулін також нагадав, що знову стикаючись з російською загрозою, країни регіону повинні пам'ятати, що знаходяться “в ролі прикордоння між цивілізованим світом та реваншистським євразійським імперіалізмом”. “Ця роль нам дістається не вперше. Дефіцит безпеки супроводжує історію країн Центральної та Східної Європи як мінімум з 18 століття. І з цього періоду народи регіони постійно шукають свій шлях до безпеки. Надто часто країни Балтійсько-Чорноморського регіону були розмінною монетою у відносинах між Західною Європою і Росією. Наслідком була втрата державності на десятки років”. - сказав він.

Директор НІСД додав, що нині потрібно прагматично підходити до будь-яких гарантій безпеки, вказавши також на те, наскільки ненадійним виявився Будапештський меморандум.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-