Україна та Литва лише у єдності зможуть протистояти російській агресії - Парубій

Україна та Литва лише у єдності зможуть протистояти російській агресії - Парубій

Укрінформ
Російський агресор зламає зуби об щит Європи, який разом тримають Український і Литовський народи.

На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час урочистої церемонії до 100-річчя відновлення Литовської держави, що проходила у Національній філармонії України, у середу, 21 лютого, повідомляє прес-служба парламенту.

«Сьогодні я маю честь привітати наших побратимів, великих друзів України зі сторіччям проголошення державності. Це дійсно важливе свято, і ми це добре усвідомлюємо, адже Україна 22 січня цього року також відзначила 100-ліття проголошення своєї державності у горнилі боротьби проти російського окупанта», - сказав Парубій.

Читайте також: Сто років тому була відновлена державність Литви

Він нагадав, що сто років тому українці билися за свою свободу і гідність, як і сьогодні.

«Ці сто років ми йшли шляхом боротьби і визволення від Російської імперії. Литві вдалося втримати свою державність, і це велика честь і заслуга вашого народу», - підкреслив Парубій, висловивши жаль, що Україна не втримала тоді свою державність, в результаті - пережила голодомор і знищення української інтелігенції. Водночас, за його словами, приклад Литви для України, яка прагла незалежності, є особливо важливим – 23 роки тому вона першою вийшла з Радянського Союзу.

Голова Верховної Ради нагадав, як у 1989 році він зі Львова багато разів приїжджав до Вільнюса, бо саме там друкувалась вся незалежна антирадянська преса України.

Майже тисячу кілометрів він віз величезні пакунки надрукованої у Вільнюсі забороненої преси поїздом додому. «І сьогодні Литва є для нас великою допомогою у боротьбі за нашу незалежність, - підкреслив Парубій, і додав. – Ми, українці, завжди захоплювались силою і патріотизмом литовського народу».

Читайте також: Литва допоможе з Україні реформувати ДФС у рамках програми Євросоюзу

Голова Парламенту розповів, як 11 березня 2015 року, перебуваючи з офіційним візитом у Вільнюсі, почув проникливу промову Першого Голови відродженого Сейму Литви Вітаутаса Ландсбергіса. Той сказав дуже важливі слова, звертаючись як до литовців, так і до усіх гостей: «Сьогодні імперія хоче повернути свої, як вони вважають, втрачені колонії. І наш успіх 25-літньої давнини може виявитися лише тимчасовим успіхом, порохом. Коли окупант прийде на нашу землю, деякі наші європейські сусіди-боягузи ще й порадять нам не чинити опір, бо для них, виявляється, є якісь вищі цінності, аніж гідність та свобода. Тому маємо знати: кожен з нас має бути готовим боронити свою країну, свого сивочолого батька і молодшу сестричку».

Парубій підкреслив, що «це той дух, який ніколи не збагне Путін».

Читайте також: Рада Європи затвердила план дій для України на чотири роки

«Він ніколи не зрозуміє секрету нашої сили і нашої єдності. Йому ніколи не осягнути величі і сили вільних людей. І тому я точно знаю, що російський агресор зламає зуби об щит Європи, який разом тримають Український і Литовський народи, - підкреслив Голова Верховної Ради і додав: - Ми зупинимо Путіна так, як 1362 року литовські та українські лицарі пліч-о-пліч зупинили орду в бою на Синіх Водах і так, як наше спільне військо під орудою князя Острозького зупиняло московитів під Оршею у 1514 році».

Парубій подякував побратимам за підтримку у складний для України час і побажав «успіху, процвітання, доброго і щасливого майбутнього, а усім нам разом – перемоги!»

Звертаючись до Надзвичайного і Повноважного посла Литви в Україні пана Маріюса Януконіса, народних депутатів і урядовців, представників дипломатичних установ і громадських діячів, голова ВР підкреслив, що Литва – це великий друг України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-