Четверті роковини початку збройної агресії РФ: Київ виступив із заявою

Четверті роковини початку збройної агресії РФ: Київ виступив із заявою

Укрінформ
Місія ООН із підтримання миру на всій окупованій території Донбасу допоможе відновити суверенітет України.

Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ до 4-х роковин початку збройної агресії РФ проти України.

"МЗС України закликає партнерів застосувати всі належні засоби, щоб запобігти ескалації міжнародного збройного конфлікту на теренах України, спричиненого загарбницькою політикою Кремля, примусити РФ припинити агресію, порушення прав людини та підтримку терористичної діяльності, запровадити Місію ООН із підтримання миру, припинити окупацію Криму та захоплених територій українського Донбасу, а також здійснити повне відшкодування за завдану шкоду", - йдеться у документі.

У зовнішньополітичному відомстві акцентували, що Місія ООН із підтримання миру, розгорнута по всій окупованій території Донбасу, включно з районами поблизу тимчасово неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону, повинна стати дієвим інструментом відновлення суверенітету та територіальної цілісності України.

Як зазначили в МЗС, 20 лютого 2014 року Росія розпочала заздалегідь сплановану збройну агресію проти України, результатом якої стала тимчасова незаконна окупація Автономної Республіки Крим, м.Севастополя, спроба їхньої анексії та поширення Російською Федерацією міжнародного збройного конфлікту на Донеччину та Луганщину.

"Ці злочинні дії забрали життя понад 10 тисяч людей, призвели до колосальних руйнувань регіону, перетворили близько 1,8 мільйона українців на вимушених переселенців", - підкреслюється в заяві.

Читайте також: Російська агресія почалася у день перемоги на Майдані - Порошенко

У МЗС констатували, що російська окупаційна влада ігнорує міжнародне право і порушує права людини в окупованому Криму, а також безпосередньо організовує та заохочує своїх маріонеток до аналогічних дій в окремих районах Донецької та Луганської областей.

"Держава-окупант вдається до взяття у заручники українських громадян – десятки осіб унаслідок сфальсифікованих справ незаконно утримуються в Росії, на тимчасово окупованих територіях Криму, Донбасу. Їхнє звільнення залишається одним із головних пріоритетів України та міжнародного співтовариства", - наголосили в МЗС.

У зовнішньополітичному відомстві подякували міжнародним партнерам за чітку позицію на захист та відновлення суверенітету та територіальної цілісності України у межах міжнародно визнаних кордонів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-