Моравецький переконує, що

Моравецький переконує, що "історичний" закон не спрямований проти України

Укрінформ
Закон про Інститут національної пам’яті (ІНП) спрямований не проти України, а проти “брехні”.

Про це під час зустрічі з Президентом України Петром Порошенком 17 лютого у Мюнхені заявив глава польського уряду Матеуш Моравецький, інформує у вівторок канцелярія голови Ради міністрів РП.

“Цей закон спрямований проти брехні, а не проти польсько-українських відносин”,- цитує Моравецького канцелярія прем’єра.

Зазначається, що польський прем’єр висловив протест проти “необгрунтованої” заборони української влади вести пошуково-ексгумаційні роботи роботи і гідно поховати польських жертв конфліктів та репресій.

“Ця заборона і невиконання Україною взятих на себе зобов’язань кидає тінь на двосторонні відносини”, - зазначає канцелярія польського прем’єра.

Повідомляється, що під час зустрічі Порошенко-Моравецький обговорено питання ситуації на Донбасі, а також енергетичної безпеки в регіоні у контексті будівництва газопроводу “Північний потік-2”.

Читайте також: Польський “історичний” закон не запрацює з березня — маршалок Сенату

На початку лютого президент Польщі Анджей Дуда підписав закон про ІНП, одночасно направивши його для оцінки в КС країни. Суд повинен буде оцінити, чи закон не суперечить статті Конституції про свободу висловлювань, й положенням карного характеру, що випливають із цього закону.

Законом, зокрема, передбачається кримінальне переслідування за заперечення злочинів, скоєних “українськими націоналістами” проти громадян Польщі в роки Другої світової війни. Під час зустрічі в минулу п'ятницю у Варшаві з польським колегою Пьотром Глінським віце-прем'єр-міністр Павло Розенко зазначив, що положення закону у такій версії можуть негативно вплинути на українсько-польські відносини і на ситуацію трудових мігрантів з України, які перебувають у Польщі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-