Санкції змусять Росію піти на поступки щодо миротворців ООН - Расмуссен

Санкції змусять Росію піти на поступки щодо миротворців ООН - Расмуссен

Укрінформ
Санкціями можна змусити Росію проявити гнучкість у питанні миротворчої місії ООН на Донбасі.

Таку думку українським журналістам у Мюнхені висловив екс-генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Дуже важливо зберігати тиск на Росію. Американське рішення посилити санкції, передати зброю збільшило тиск на Росію, і нам треба зберігати його з тим, щоб змусити росіян справді просунутися, в тому числі й у питанні миротворчої місії", - сказав він. 

Расмуссен прокоментував підготовлену Інстітутом Хадсона доповідь "Чи може ООН об'єднати Україну". Він нагадав, що у документі пропонується кількісний склад на рівні понад 20 тис. військових і 4 тис. цивільних, включаючи поліцейських, але питання в тому, хто братиме участь.

Читайте також: Швеція заявляє про готовність до миротворчої місії на Донбасі

"Спочатку Україна і Росія повинні дійти згоди щодо складу миротворчої сили. Я б порадив, наприклад, подивитися на європейські країни-нечлени НАТО", - сказав Расмуссен. Сам колишній генсек альянсу, звичайно, хотів би бачити в її складі саме членів НАТО, але Росія буде, очевидно, проти. "Тому ми радимо, щоб, наприклад, Фінляндія, Швеція, Австрія могли зробити внесок", - зазначив політик. 

Говорячи про перспективи Білорусі, яка теж була згадана у доповіді, Расмуссен пояснив мотивацію автора тим, що можна було б включити країни, "які вважаються другами іншої сторони, а саме Росії". Проте, зазначив він, білоруси хоча й мають дружні відносини з РФ, але "вони дуже занепокоєні російською інфільтрацією до України, атаками проти неї, і вони питають самі себе: а хто може бути наступним?". Як вже було сказано, якщо одна із сторін - Україна або Росія - буде не згідна з якоюсь кандидатурою, ця країна не зможе брати участь. 

Расмуссен сумнівається, що буде якийсь розвиток подій доти, доки в Росії не відбудуться президентські вибори. Поки що пропозиція, з якою 2 місяці тому виступив Путін з дуже маленькою місією і без сильного мандата, не приведе до вирішення питання на сході України. За його словами, місія, яка матиме мандат на те, щоб контролювати справжній міжнародний кордон між Україною і Росією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-