“Історичний” закон може бути змінений - Моравецький

“Історичний” закон може бути змінений - Моравецький

Укрінформ
Закон про Інститут національної пам’яті Польщі, який передбачає, зокрема, запис про покарання за заперечення злочинів “українських націоналістів” проти громадян Польщі, може бути дещо змінено, якщо так оцінить Конституційний суд.

Про це в ефірі Польського радіо заявив глава польського уряду Матеуш Моравецький.

“Якщо буде така необхідність, і Конституційний суд так визнає, то, можливо, з нашого боку відбудуться певні уточнення деяких записів, аби жодні наші партнери, друзі чи навіть не зовсім друзі, а люди, які можуть мати певні побоювання як інтерпретуватиметься закон про ІНП, щоб вони не побоювалися, що під загрозою буде свобода висловлювань чи свобода мистецьких дій”, - заявив Моравецький.

Він додав, шо це не було наміром польської сторони.

Моравецький наголосив, шо помилки історичної політики Польщі призвели до того, що тепер Варшава має пояснювати власну непричетність до злочинів справжніх винуватців Другої світової війни.

За його словами, нині польська влада матиме “повні руки роботи”, аби заповнювати прогалини і пояснювати всім історію і роль поляків у світовій історії.

Моравецький зазначив, що своє бачення польська влада намагатиметься популяризувати в масах, завдяки фільмам, серіалам, коміксам та дослідженням.

Читайте також: Ще один польський закон може ще більше розсварити Польщу та Ізраїль

Як інформувалося, на початку лютого президент Польщі Анджей Дуда підписав зміни до закону про ІНП. Водночас він направив документ до Конституційного суду, аби той розтлумачив, чи його положення не суперечать Основному закону. Сумніви глави держави стосуються, зокрема, поправки щодо “українських націоналістів”.

Положення нового закону про ІНП викликали протести в Україні та Ізраїлі, а також стурбованість у США та Франції. Зокрема, в Ізраїлі обурення викликало положення закону, яке передбачає покарання для всіх, у тому числі іноземців, за звинувачення, всупереч фактам, поляків та Польської держави в Голокості та злочинах нацистів. В Ізраїлі сприйняли цю поправку як намагання “закрити рота” свідкам Голокосту та їхнім нащадкам і заборонити їм говорити правду про злочини поляків проти євреїв у роки війни. У Польщі відкидають ці звинувачення.

В п'ятницю у Варшаві відбуватиметься зустріч віце-прем'єр-міністрів України і Польщі Павла Розенка та Пьотра Глінського. Загалом, сторони обговорюватимуть складні питання історії, а також  прийнятий у Польщі закон про ІНП.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-