Ще один польський закон може ще більше розсварити Польщу та Ізраїль

Ще один польський закон може ще більше розсварити Польщу та Ізраїль

Укрінформ
Польський парламент ухвалив зміни до закону “Про охорону тварин”, який передбачає жорсткіші покарання для осіб, які знущаються над тваринами.

Заборона ритуального забою худоби може також бути ще одним конфліктним пунктом між Польщею та Ізраїлем, адже кошерне м’ясо з РП у значній мірі потрапляє до Ізраїлю та єврейських общин в Європі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Сейм Польщі наприкінці січня ухвалив законопроект про збільшення з двох до трьох років позбавлення волі для осіб за знущання над тваринами і з трьох до п'яти років - за знущання з особливою жорстокістю. Крім того, закон зобов’язує суди у вироках щодо таких осіб обов’язково передбачувати фінансові покарання від 1 тис. злотих до 100 тис. злотих (від 8 тис. грн до 800 тис. грн).

Читайте також: Дуда оскаржив "українських націоналістів" у скандальному законі

Сенат Польщі на засіданні в лютому вніс поправку до законопроекту нижньої палати парламенту. Вона передбачає, що суд зможе заборонити людині, яка знущалася над твариною з особливою жорстокістю, будь-які контакти з ними, тобто мати тварин вдома чи у праці.

У зв'язку з тим, що Сенат вніс в закон поправку, документ ще раз повернеться на розгляд Сейму, а потім потрапить на підпис президенту.

Законом заборонятиметься “неприродній” забій худоби і покарання для порушників цієї заборони у вигляді ув'язнення до чотирьох років і обмеження на вивезення з Польщі кошерного м’яса. Ця заборона може серйозно вдарити по єврейській общині в Європі та Ізраїлі, де масово продають кошерне м’ясо з Польщі.

Читайте також: Конституційний суд Польщі може врахувати побоювання українців в “історичному” законі

Єврейські общини вже виступили проти цього закону і закликали уряд Ізраїлю зробити усе можливе, аби заблокувати його прийняття у нинішній версії, оскільки це суперечить свободі відправлення релігійних культів. У нещодавній статті у виданні "The Jerusalem Post" підкреслюється, що питання заборони ритуальною забою худоби поєднується з неприхильним ставленням поляків до євреїв, яке спостерігається останнім часом, зокрема у зв'язку з прийняттям закону про Інститут національної пам’яті РП.

Читайте також: У Польщі скандальний “історичний” закон запрацює 1 березня

Як повідомлялося, польський парламент проголосував за зміни до закону про ІНП 1 лютого, а 6 лютого його підписав президент Польщі Анджей Дуда і заявив, що направляє документ до Конституційного суду. Дуда сказав, що направляє закон для того, щоб КС оцінив, чи не суперечить він статті Конституції щодо свободи висловлювань, й оцінив положення карного характеру, що випливають із цього закону.

Читайте також: Польща та Ізраїль мають знайти спільну позицію з питань історії – Моравецький

Положення закону викликали протести в Україні та Ізраїлі, а також стурбованість у США та Франції. В Ізраїлі обурення викликало положення закону, яке передбачає покарання для усіх, у тому числі іноземців, за звинувачення, всупереч фактам, поляків та польську державу в Голокості та злочинах нацистів.

В Ізраїлі сприйняли цю поправку як бажання поляків “закрити рота” свідкам Голокосту та їхнім нащадкам і заборонити їм говорити правду про злочини поляків проти євреїв в роки війни.

У Польщі відкидають ці звинувачення, наполягаючи, що не йдеться про заборону критикувати окремих поляків, а народ і державу вцілому.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-