Турчинов розуміє, чому РНБО не підтримала його пропозицію про воєнний стан

Турчинов розуміє, чому РНБО не підтримала його пропозицію про воєнний стан

Укрінформ
Секретар РНБО Олександр Турчинов, який у 2014 році виконував обов'язки Президента України, заявляє, що ще 27 лютого 2014 року підготував указ про запровадження воєнного стану, однак РНБО не підтримала це рішення.

Про це Турчинов сказав під час допиту у справі про держзраду екс-президента Віктора Януковича в Оболонському райсуді Києва, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Безумовно, в умовах, коли почався цей сепаратистський шабаш, коли почалась така ситуація в багатьох регіонах, мені введення воєнного стану, безумовно, дуже допомогло б. І саме тому, я можу сказати це на суді, 27 лютого ввечері дав наказ підготувати відповідний указ про введення воєнного стану. Зазначу, введення воєнного стану не дає права застосування зброї. І 28 лютого на засіданні РНБО я планував отримати підтримку цьому рішенні", - повідомив він.

Однак, як зазначив Турчинов, РНБО таке рішення не підтримала, оскільки запровадження воєнного стану заблокувало би проведення виборів в Україні.

"Хоча я дійсно можу зрозуміти своїх колег, чому вони не підтримали. Тому що вони вважали, що саме проведення чесних прозорих виборів в Україні та обрання легітимного президента зміцнить позиції країни. І я з цим погодився згодом", - додав секретар РНБО.

Читайте також: Загроза вторгнення Росії в Україну не зникла - секретар РНБО

Також Турчинов розповів, як після втечі Януковича намагалися наповнити бюджет.

"Коли 28 лютого на засіданні РНБО я доповідав ситуацію, новопризначений керівник уряду сказав, що нема можливості не тільки армію (фінансово забезпечувати - ред.), немає можливості навіть пенсії і зарплати платити. І одна із перших задач, яка була поставлена, це було відновити систему забезпечення бюджету. І треба віддати  належне Арсенію Яценюку, який в найскладніших умовах за фактично тиждень зміг організувати наповнення бюджету", - зазначив він.

Але поки це було, додав Турчинов, він був змушений звертатися до громадян з проханням підтримати армію. "Там смс-ки посилали з грошима, щоб якось протриматися в цих умовах, щоб якусь форму купити тощо", - сказав Турчинов.

За його словами, щоб призвати перших осіб по мобілізації, їх не було у що одягнути і взути, "і в таких умовах треба було захищати країну".

"Депутатський корпус тоді отримував зарплату в останню чергу", - додав секретар РНБО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-