Аудитори для НАБУ: троє кандидатів пройшли комітет Ради

Аудитори для НАБУ: троє кандидатів пройшли комітет Ради

Укрінформ
Антикорупційний комітет звернеться до Парубія з проханням винести на голосування кандидатури Кастресани, Борщ та Гончаренка в аудитори НАБУ.

Комітет Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції вирішив звернутися до голови Верховної Ради Андрія Парубія з проханням винести на розгляд парламенту кандидатури Марти Борщ, Карлоса Кастресани та Сергія Гончаренка, які пройшли кваліфікаційний відбір в комітеті у члени комісії незалежної зовнішньої оцінки (аудиту) діяльності Національного антикорупційного бюро України, але не пройшли розгляду в сесійній залі.

Відповідне рішення було ухвалено на засіданні комітету в середу, 7 лютого, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Голосуймо за пропозицію Юрія Дерев’янка звернутися до голови Верховної Ради з пропозицією завершити голосування на незалежного аудитора НАБУ від Верховної Ради (і винести на голосування кандидатури - ред.) слідуючих осіб: Марти Борщ, Сергія Гончаренка та Карлоса Кастресани», - озвучив заступник голови комітету Юрій Савчук цю пропозицію, яка була підтримана більшістю комітету.

При цьому депутати виключили з порядку денного засідання оголошення нового кваліфікаційного відбору кандидатів від парламенту в аудитори НАБУ.

Читайте також: У Раді не змогли оголосити новий конкурс на аудитора НАБУ

Як повідомлялось, 20 грудня 2017 року депутати залишили засідання антикорупційного комітету ВР через рішення розглядати питання оголошення нового конкурсу з відбору кандидатів від парламенту у члени комісії аудиту НАБУ. Тоді на засіданні Віктор Чумак, Юрій Дерев’янко, Борислав Береза, Єгор Соболєв, Дмитро Добродомов, Сергій Лещенко, Вадим Кривохатько наголошували на неприпустимості розгляду питання щодо оголошення нового конкурсу комітетом, не завершивши попередній. Депутат Чумак зазначив, що парламент ще не розглядав кандидатури Марти Борщ та Карлоса Кастресани.

Верховна Рада ще 23 лютого 2017 року планувала призначити представника до складу комісії зовнішнього контролю з проведення незалежної оцінки (аудиту) діяльності НАБУ, однак депутати не дійшли згоди щодо кандидатури на цю посаду.

21 березня 2017 року Рада знову не змогла призначити аудитора НАБУ від парламенту. Ані заступник генерального інспектора Департаменту юстиції США Роберт Сторч, кандидатуру якого схвалив профільний антикорупційний комітет ВР, ані Найджел Браун, кандидатуру якого пізніше висунули фракції «Народний фронт» та БПП, не набрали необхідної кількості голосів депутатів для затвердження на цій посаді.

Читайте також: Ситнику соромно за ситуацію з обранням аудитора НАБУ від парламенту

Після цього Комітет ВР з питань запобігання та протидії корупції оголосив про проведення нового конкурсу на посаду аудитора НАБУ.

12 липня 2017 року комітет рекомендував парламенту обрати аудитора НАБУ з чотирьох кандидатур: громадянки США, українки за походженням Марти Борщ, іспанського прокурора Карлоса Кастресани, професора кафедри правосуддя Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Олександри Яновської та заслуженого юриста, адвоката, професора, завідувача кафедри прав людини, міжнародного та європейського права Академії адвокатури Сергія Гончаренка.

13 липня 2017 року за результатами попередніх голосувань для остаточного затвердження на голосування було винесено кандидатуру Яновської, але депутати знову не змогли призначити аудитора НАБУ від парламенту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-