Парубій: Польський закон про

Парубій: Польський закон про "бандеризм" - удар у спину воюючій Україні

Укрінформ
Ухвалення Польщею закону про заборону "бандерівської ідеології" є ударом у спину воюючій Україні, а вигоду від нього отримають лише в Кремлі.

Про це заявив голова Верховної Ради Андрій Парубій в ефірі "Свобода слова" на ICTV, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"На моє глибоке переконання, цей закон є ударом у спину воюючій Україні. І без сумніву від нього не отримають вигоди ні в Варшаві, ні в Києві. І тільки в одному місці можуть отримати вигоду – в Кремлі, в Російській Федерації - від розпалювання ворожнечі. І я вважаю, що цей крок є недружнім", - заявив він, коментуючи ухвалення Польщею закону про заборону "бандерівської ідеології".

Читайте також: Ізраїль вважає, що Дуда має ветувати "історичний" закон

За словами Парубія, Україна нікому не дозволить, щоб хтось міг вказувати їй, "як формувати нашу історичну пам'ять, як шанувати українських героїв".

"І особливо прикро, що цей закон прийняли в той час, коли Україна і українці своїми грудьми на передовій на сході України захищають весь вільний світ, в тому числі Польщу і поляків, від російської агресії, від російської навали, як це вже було неодноразово в українській історії", - наголосив спікер Верховної Ради.

Читайте також: Рада завтра може ухвалити заяву щодо польского закону про "бандеризм"

Він також повідомив, що відразу після прийняття у Польщі цього закону він дав доручення комітету Ради у закордонних справах провести спільне засідання за участю представників усіх фракцій, а також від МЗС, щоб напрацювали спільну заяву з цього приводу.

"І в якості постанови завтра я її запропоную на голосування однією з перших. В цій заяві будуть наші загальні оцінки, загальні судження, буде і заклик не підписувати цей законопроект", - зазначив Парубій.

Читайте також: Гройсман прокоментував польський закон про заборону "бандеризму"

Як повідомляв Укрінформ, польський парламент ухвалив зміни до закону про Інститут національної пам'яті, яким запроваджується кримінальне переслідування усіх, у тому числі й іноземців, за приписування польському народові відповідальності чи спільної відповідальності за злочини нацистів в роки Другої світової війни.

Читайте також: Cенат Польщі вночі прийняв закон про заборону “бандерівської ідеології”

Законом запроваджується також покарання за заперечення "злочинів українських націоналістів" в роки війни проти громадян Другої Речі Посполитої.

Положення закону викликали протести в Україні та Ізраїлі, а також стурбованість у США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-