Гройсман прокоментував польський закон про заборону

Гройсман прокоментував польський закон про заборону "бандеризму"

Укрінформ
Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що Україна не налаштована на загострення відносин з країнами-партнерами.

Про це він сказав, відповідаючи на запитання журналістів у Богуславі на Київщині щодо ухвалення у Польщі закону про заборону "бандерівської ідеології", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Україна не налаштована на загострення відносин з країнами-партнерами. Вважаю, що є багато чутливих питань, які порушувати, можливо, не потрібно, для того, що не створювати якихось прецедентів для розбіжностей", - сказав Гройсман.

Він додав, що українці "самі розберуться" з власними героями і з власною історією.

"Ми маємо жити не тим, що колись було, а тим, що ми можемо зробити разом. Я за добросусідські відносини і категорично проти того, що може цим відносинам завадити", - додав Гройсман.

Як повідомлялося, Сейм Польщі 26 січня ухвалив закон щодо Інституту національної пам'яті, який, серед іншого, передбачає кримінальну відповідальність за пропаганду "бандерівської ідеології". Зокрема, закон стосується визначення "злочинів українських націоналістів" та організацій, що співпрацювали з Третім рейхом, а також можливості відкриття, відповідно до ст. 55 закону про Інститут національної пам'яті, кримінальних проваджень проти осіб, які заперечують ці "злочини".

Читайте також: Нардепи закликали Дуду ветувати закон про заборону "бандерівської ідеології"

У ніч на 1 лютого Сенат Польщі ухвалив відповідний закон. Він набуде чинності в разі підписання президентом.

Президент Петро Порошенко заявив, що цей закон не відповідає проголошеним принципам стратегічного партнерства між Україною та Польщею і містить категорично неприйнятні оцінки.

Пізніше співголови депутатської групи зі зв’язків з Польщею нардепи Оксана Юринець та Микола Княжицький у своїй заяві закликали президента Польщі ветувати цей закон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-