Делегація України зробила заяву щодо

Делегація України зробила заяву щодо "інституційних недоліків" Радбезу ООН

Укрінформ
Реформування Ради Безпеки ООН є дуже нагальною протягом останнього часу й потребує, передусім, зміни процедури щодо застосування права вето.

На цьому наголошується в заяві делегації України на міжурядових переговорах щодо реформування ООН, текст якої Укрінформ отримав у своє розпорядження.

"Під час переговорів особливу увагу слід приділити таким питанням, як право вето та робочі методи Ради Безпеки", - підкреслили в українській місії під час засідання в Нью-Йорку.

При цьому, наголошується, що під час членства в РБ ООН протягом останніх двох років Україна, як і всі члени Ради, стали свідками наявності "інституційних недоліків" Радбезу. "Як країна, що зазнала нападу з боку свого сусіда, ми також відчуваємо безпосередні наслідки внутрішніх недоліків Ради", - наголосив представник України.

Отже, право вето означає, "що лише одна делегація може зробити Раду повністю паралізованою у ситуаціях, коли дії Радбезу є надзвичайно необхідними". Як підкреслили в українській делегації, останніми роками існує надто багато випадків подібних зловживань правом вето.

Читайте також: Клімкін хоче обмеження права вето у Радбезі ООН для країн-учасниць конфліктів

Крім того, українська сторона звернула увагу на інші виклики, що стоять перед реформою Радбезу. Один з них – це безрезультатні заяви й пропозиції та переговори заради переговорів. "Проста істина полягає в тому, що при подібному ставленні ми ніколи не підійдемо навіть до переговорів щодо тексту, тому що завжди буде якась деталізація або аспект, або процедурна проблема, яка потребує уточнення та узгодження", - підкреслив представник України.

У цьому зв'язку українська делегація наголосила на необхідності не затягувати з реформами, висловивши сподівання на результат вже нинішнього року. "Неможливість досягти будь-якого прогресу на цьому шляху призведе до подальшого погіршення авторитету та актуальності Ради Безпеки, і, як наслідок, всієї Організації",- заявили в Постійному представництві України при ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-