ГПУ не має доказів причетності Бойка до корупційних схем

ГПУ не має доказів причетності Бойка до корупційних схем

Укрінформ
У слідства немає прямих доказів корупційної діяльності нардепа від «Опозиційного блоку», колишнього міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Бойка у справі про «вишки Бойка».

Про це заявив генеральний прокурор України Юрій Луценко під час брифінгу у п'ятницю, 2 лютого, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Пан Бойко з першого моменту порушення цієї кримінальної справи є фігурантом у справі, він був допитаний і буде допитуватися, проте наразі ми не маємо прямих доказів його участі, крім одного важливого моменту, коли він підписував зміну фінансового плану. Цей фінансовий план збільшив видатки ДАТ «Чорноморнафтогаз» на відповідну суму. На цей моменту нас нема прямих доказів, що він був обізнаний у злочинній схемі, і, головне, у нас немає показів, що він отримав кошти, здобуті злочинним шляхом», - сказав Луценко.

При цьому генпрокурор зазначив, що у випадку, якщо буде встановлено, що Бойко є бенефініціаром будь-яких рахунків, він автоматично набуде статусу підозрюваного.

«У показах декілька свідків і у фактичному аналізі на цьому етапі ми бачимо лише рахунки, які контролювали Арбузов, Мельник і Бакулін. Якщо з цих рахунків, які тепер нам відомі, в ході правової допомоги іноземних колег ми будемо бачити за місцем розташування відповідних банківських установ інформацію, яка веде до будь-яких рахунків, бенефіціаром яких виступала будь-яка особа, у тому числі пан Бойко, він моментально перейде у розряд підозрюваних. На цей момент такої інформації ми не маємо, але надіємось отримати її», - пояснив Луценко.

Читайте також: Генпрокурор внесе у Раду подання на Бакуліна

Як повідомляв Укрінформ, генпрокуратур Юрій Луценко 31 січня 2018 року повідомив, що у ході розслідування кримінального провадження відносно злочинної організації Януковича В.Ф. оголошено про підозру та оголошено в розшук: колишнього прем`єр-міністра України Азарова М.Я. за фактом співучасті у незаконному заволодінні видобутим ПАТ "Укргазвидобування" та ПАТ "Укрнафта" скрапленим газом в особливо великих розмірах, що заподіяло державі шкоду у розмірі 2,2 млрд грн; колишнього голову Національного банку України Арбузова С.Г. за фактом співучасті у заволодінні грошовими коштами ДАТ "Чорноморнафтогаз" в сумі 3,2 млрд грн при купівлі двох самопідіймальних бурових установок В312 і В319.

Як повідомлялося, "Ireland & Overseas Acquisitions Limited" і "Milltown Corporate Services", номінальними власниками яких є латвійці Стан Горін та Ерік Ванагельс, були засновниками фірми "Highway investment processing llp", яка у 2011 році продала "Чорноморнафтогазу" першу так звану "вишку Бойко" за 400 млн доларів з дельтою у 150 млн доларів.

У 2014 році бурові установки та інше майно української державної компанії "Чорноморнафтогаз" було захоплено Росією під час анексії Криму.

Головне слідче управління Генпрокуратури 1 квітня 2014 порушило кримінальну справу за фактом привласнення колишніми чиновниками Міністерства енергетики та вугільної промисловості, а також менеджментом НАК "Нафтогаз України" і "ДАТ "Чорноморнафтогаз" держмайна в особливо великих розмірах.

23 грудня 2015 року Печерський райсуд Києва задовольнив клопотання ГПУ про арешт так званих "вишок Бойка" - бурових установок для видобутку нафти і газу на чорноморському шельфі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-