Розенко нагадав польським політикам, що Москва історію України вже переписувала

Розенко нагадав польським політикам, що Москва історію України вже переписувала

Укрінформ
Різні політичні сили намагаються історичними питаннями зіпсувати відносини України та Польщі, але в українсько-польському діалозі набагато більше тем, які об’єднують.

Про це заявив віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко, повідомляє його прес-служба у Facebook.

«Незважаючи на те, що різні політичні сили, які є з обох боків, намагаються постійно відкинути відносини України та Польщі кудись в минуле, щоб влади двох країн тільки займалися історичними «розборками» на тему «хто почав перший і хто більше винен», я переконаний, що у нас в українсько-польському діалозі набагато більше тем, які об’єднують, які стосуються сьогодення і майбутнього двох держав – це і економічне, і гуманітарне співробітництво, і соціальна сфера», - сказав Розенко.

За його словами, природа політичних процесів та заяв окремих польських політиків щодо України цілком зрозуміла. «Ми чудово розуміємо, що в період політичної нестабільності, пертурбацій різні політичні сили в Польщі намагалися використати тему України задля укріплення своїх позицій в уряді чи отримання електоральної підтримки частини суспільства. Давайте не забувати, що, на жаль, тінь нашого північного сусіда присутня в політиці різних країн і проявляється в різних формах», - зазначив Розенко.

Віце-прем’єр підкреслив, що попри заяви, які лунали останні півроку на адресу України, українська сторона завжди демонструвала відкритість своєї політики щодо Польщі. «Ми ніколи жодним чином не дозволяли собі втручатися у внутрішню політику Польщі, вказувати куди рухатися і що робити. Ми поводилися максимально коректно в цій ситуації, розуміючи, що Польща - наш історичний союзник, одна з перших держав, яка визнала нашу незалежність у 1991 році, і сьогодні послідовно підтримує Україну у війні з Росією», - додав він.

«Коло наших дискусій є дуже широким і ми не хотіли б «зациклюватися» лише на питаннях минулого. Зі свого боку, наші колеги і друзі повинні зрозуміти, що історію України у Москві колись вже писали, тому зараз історію України ми будемо писати в Києві, українці самі здатні розібратися з приємними і неприємними моментами і формувати свою історичну правду», - наголосив віце-прем’єр-міністр.

Читайте також: Польський закон про заборону “бандерівської ідеології” веде в нікуди — Клімкін

Як повідомлялося, 26 січня Сейм Польщі ухвалив закон щодо заборони пропаганди так званої бандерівської ідеології. Зокрема, закон стосується визначення "злочинів українських націоналістів" та організацій, що співпрацювали з Третім рейхом, а також можливості відкриття, відповідно до ст. 55 закону про Інститут національної пам'яті, кримінальних проваджень проти осіб, які заперечують ці "злочини".

31 січня комісії Сенату Польщі без поправок підтримали відповідний законопроект.

У ніч на четвер, 1 лютого, Сенат Польщі ухвалив без поправок закон про Інститут національної пам'яті Польщі, в якому передбачено кримінальну відповідальність за заперечення "злочинів українських націоналістів" проти поляків. Він набуде чинності після підписання президентом.

Президент України Петро Порошенко заявив, що закон про заборону "бандерівської ідеології" не відповідає проголошеним принципам стратегічного партнерства між Україною та Польщею і містить категорично неприйнятні оцінки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-