Порушення Росією прав людини: Петренко припускає перші вердикти Євросуду цьогоріч

Порушення Росією прав людини: Петренко припускає перші вердикти Євросуду цьогоріч

Укрінформ
Міністр юстиції Павло Петренко припускає, що перші рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) за індивідуальними зверненнями щодо порушень прав людей з боку Російської Федерації можуть бути вже цього року.

Про це він сказав журналістам у вівторок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я дуже розраховую, що найближчим часом, можливо вже навіть у цьому році, з'являться перші рішення за індивідуальними заявами, де буде чітко визначено порушення з боку РФ як країни, яка опікується терористами, яка має постійно діючі військові формування на території Донбасу", -  розповів Петренко.

Він зазначив, що позицію України "дуже сильно посилює закон про реінтеграцію, який був проголосований парламентом", оскільки "він чітко надає правовий статус тим територіям України, які є захопленими і окупованими державою агресором - Російською Федерацією".

Читайте також: Волкер вважає, що Путін може змінити політику щодо Криму і Донбасу

Петренко також зауважив, що нині є перше судове рішення ЄСПЛ, яке стосується заяви одного з мешканців міста Луганська.

"Цей громадянин звернувся тільки з позовом до України щодо порушення його права на свободу пересування, і ЄСПЛ йому відмовив у задоволенні заяви, вказавши, що на цій території ефективний контроль і відповідальність за порушення прав людини несе саме РФ. Якщо б він звернувся до РФ, рішення було б інше. Це прецедентне рішення, і відповідно, ми таку саму позиції займаємо по тих справах, де громадяни звертаються до двох держав", - пояснив Петренко.

Водночас він підкреслив, що ситуація зі зверненнями про порушення прав людей в Криму дещо інша.

"Там є незаконна анексія, яка була фактично здійснена РФ, і по тих заявах, які надходять  у питаннях порушення прав людини в Криму, без сумнівів будуть рішення винесені проти Росії", -  наголосив міністр юстиції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-