Фесенко вважає, що політикам треба законом заборонити вести програми на ТБ

Фесенко вважає, що політикам треба законом заборонити вести програми на ТБ

Укрінформ
Голова правління Центру "Пента" Володимир Фесенко вважає, що ініціатива Нацради про законодавчу заборону ведення політиками програм і передач на телебаченні має бути реалізована.

На цьому політолог наголосив, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

"Заклик ухвалити відповідний закон має сенс, тому що одна річ - коли політик виступає на телебаченні, його запрошують; інша річ, коли він веде програму. Хай не прямо, але це політична корупція. Фактично, коли канал дає можливість формувати свій рейтинг за рахунок персональної телепрограми, яка регулярно з'являється, він створює штучну перевагу цього політика над іншими. І хай непрямо, але це є політична корупція. Тому я вітав би таку законодавчу ініціативу. Особливо - і обов'язково! - під час виборів. Такого не може бути!" - підкреслив Фесенко.

Водночас голова правління, координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська зазначила, що з юридичної точки зору така заборона, принаймні до старту офіційної виборчої кампанії, є неймовірною, оскільки народні депутати до початку виборів, до того, як зареєстровані суб'єкти виборчого процесу, - чи є представницький мандат у політика, чи нема представницького мандату, - мають право, якщо не порушують законодавство, вести програми у неробочий час - і це формально є освіта, лекція і таке інше.

Читайте також: Нацрада назвала телеканали, які оминають теми Донбасу і Криму

"Викрутитися з історії, як скласти угоду з теле- чи радіокомпанією не є складно. Тому обмеження, які будуть штучно встановлюватися, повинні поширюватися на всіх. А яким чином виміряти потенційного учасника, суб'єкта виборчого процесу? У нас завжди є ця проблема, тому що навіть після старту виборів до реєстрації потенційні кандидати займаються підкупом, але фомально притягнути до відповідальності їх не можна. На телебаченні частина угод складаються як на лекції, публічні виступи тощо, що прямо дозволено законодавством, наприклад, щодо роботи народного депутата", - сказала Айвазовська.

Як повідомляв Укрінформ, 11 січня Національна рада звернулася із заявою до Верховної Ради, в якій, зокрема, наполягала на законодавчому обмеженні на ведення програм і передач політичними діячами. У заяві, зокрема, зазначалося, що це явище сьогодні набуло великого розмаху - "воно нівелює журналістику, відкидає ЗМІ України далеко за межі журналістських стандартів, якими керується медійна професія, й робить ефір місцем зведення політичних рахунків та пропагандистської боротьби. Крім іншого, це також суперечить нормам про поширення ЗМІ передвиборної агітації та політичної реклами".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-