Азербайджан підтримає Україну на всіх міжнародних платформах - посол

Азербайджан підтримає Україну на всіх міжнародних платформах - посол

Укрінформ
Азербайджан вважає Україну важливим партнером, тому завжди підтримуватиме її на всіх міжнародних платформах, і ця позиція є незмінною.

Про це заявив Надзвичайний і Повноважний посол Азербайджанської Республіки в Україні Азер Худієв на засіданні "круглого столу" в Укрінформі, організованому Об'єднаним конгресом азербайджанців України.

«Дуже шкода, що Україна стикнулася із такою бідою, як сепаратизм і втрата територіальної цілісності. Зараз у нас одна й та сама біда, тому ми дуже підтримуємо Україну на всіх міжнародних платформах. Принципова позиція Азербайджану полягає в тому, що ми визнаємо територіальну цілісність України і ніколи не відійдемо від неї», - наголосив Худієв.

На його думку, нинішній конфлікт на Донбасі та події 20 січня 1990 року в Баку мають спільні риси, адже в обох випадках загинуло багато людей. «То була чорна сторінка в історії Азербайджану, але саме тоді наш народ зрозумів, що за незалежність треба боротися, бо якби не відбулося тих трагічних подій, пробудження національної самосвідомості, ми ще довго ходили б у кулуарах радянських більшовиків. Саме так зараз вважає молоде покоління», - сказав посол.

Учасники заходу багато уваги присвятили подіям 20 січня 1990 року в Баку. Зокрема, голова Асамблеї національностей в Україні, голова Об'єднаного конгресу азербайджанців України Ровшан Тагієв нагадав, що йшлося про десятки тисяч загублених життів. «Нині Україна переживає складний період, на жаль, гинуть люди, але ми мусимо робити висновки з цього, і наші нащадки мають знати, чим загрожує неосуд таких дій. Усі ми знаємо наслідки того, що політика Горбачова та його оточення тривалий час не засуджувалася», - сказав він.

Читайте також: Що убезпечить "Східне партнерство" від зовнішніх загроз

Голова Спілки азербайджанської молоді в Україні Ілгама Аллахвердієва вважає, що нині у свідомості народу Азербайджана відбувається переосмислення тієї трагедії, розуміння того, наскільки сміливими були їхні співвітчизники. «Вони на той момент вишли із дуже прогресивним гаслами, виступили проти велетенської системи, і їм це вдалося - "Союз непорушний" почав руйнуватися», - сказала вона.

Аллахвердієва зазначила, що азербайджанці тепер згадують не лише загиблих 1990 року у Баку, а й про українських героїв Небесної сотні. «Чотири роки тому українці також вийшли на Майдан захищати свою свободу, честь, і ми пам’ятаємо тих, хто вже не з нами, бо герої не вмирають», - сказала вона.

Як відомо, у 1990 році радянський тоталітарний режим провів каральні спецоперації у столиці Азербайджану та інших містах республіки. У ніч з 19 на 20 січня на вулицях Баку з'явилися танки і бронетранспортери. Військові відкривали вогонь по всьому, що рухається. Розстрілювали навіть машини "швидкої допомоги", що перевозили поранених і медичних працівників.

Перший і останній президент СРСР Михайло Горбачов підписав указ про запровадження 20 січня в Баку надзвичайного стану. Але ще до того, як населення було оповіщене про указ, ввечері 19 січня група "Альфа" КДБ СРСР підірвала енергоблок Азербайджанського телебачення, в результаті чого припинилася трансляція телевізійних програм у республіці.

Жителям Баку повідомили про запровадження надзвичайного стану по республіканському радіо о 7 годині ранку 20 січня. А до цього оголошення вночі в азербайджанській столиці було вбито 82 людини і 20 осіб смертельно поранено. Ще 21 людина була вбита після оповіщення про надзвичайний стан 20 січня і в наступні дні. У районах, де надзвичайний стан не запроваджувався - у Нефтчалі та Лянкярані, - 25-26 січня було 10 убитих. Загалом у результаті введення військ у Баку і районах республіки було вбито 131 особу, поранено 611, незаконно заарештовано 841 особу, ще 5 зникли безвісти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-