Україна отримала закон для купівлі летальної зброї - представник Президента

Україна отримала закон для купівлі летальної зброї - представник Президента

Укрінформ
Закон «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях» дозволяє не тільки продовжити антиросійські санкції, а закупити для потреб Збройних сил України летальну зброю.

Про це заявила представник Президента у Верховній Раді Ірина Луценко, повідомляє прес-служба БПП.

«Ми визнали РФ країною-агресором! Ми визнали, що ми країна, яка самообороняється. Це дає нам можливість застосовувати зброю в повній мірі, використовувати ЗСУ і війська Спеціального призначення, також закуповувати летальне озброєння у наших країн-партнерів. Трамп (Дональд Трамп, президент США – ред.) вже підписав бюджет, де передбачено понад 150 млн дол. на військову допомогу Україні. Видані ліцензії відповідним компаніям США, які можуть поставляти зброю, починаючи від снайперських гвинтівок, закінчуючи «Джевелінами» тощо. Про готовність постачати нам озброєння заявила вже Канада, є підтвердження країн ЄС. Ми говоримо не про оголошення війни, не про військові дії, ми даємо меседж РФ, що ми будемо самооборонятися і відстоювати свій суверенітет», – наголосила вона.

Читайте також: Визнання РФ агресором дозволить "виставити рахунок" за завдані збитки - Ірина Луценко

Крім того, депутат повідомила, що в парламентському Комітеті у закордонних справах буде проведений круглий стіл щодо створення робочої групи  для формування консолідованої скарги проти РФ як країни-агресора.

«Збитки, понесені Україною за агресію РФ, сягають більше 50 млрд дол. США, і  тут ще не враховані кошти, які підуть на відновлення цього тимчасово окупованого регіону», – додала Луценко.

Як повідомляв Укрінформ, у четвер, 18 січня, Верховна Рада ухвалила закон «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях», яким Росія визнається країною-агресором, що здійснює тимчасову окупацію частини території України.

За ухвалення закону № 7163 проголосували 280 депутатів.

У преамбулі закону депутати визначили, що «Російська Федерація чинить злочин агресії проти України та здійснює тимчасову окупацію частини її території за допомогою збройних формувань Російської Федерації». При цьому в преамбулі визначається, що дата початку окупації частини України, зокрема Криму та Севастополя, визначається законом «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України». Згідно із цим законом, датою початку тимчасової окупації є 20 лютого 2014 року.

Законом про реінтеграцію Донбасу визначаються особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях Донбасу. 

Передбачено, що межі та перелік районів, міст, селищ і сіл, частин їх територій тимчасово окупованих у Донецькій та Луганській областях визначаються Президентом за поданням Міністерства оборони України, підготовленим на основі пропозицій Генерального штабу Збройних сил України.

Згідно з законом, відповідальність за матеріальну чи моральну шкоду, завдану Україні внаслідок агресії Російської Федерації, покладається на Росію відповідно до загальновизнаних принципів і норм міжнародного права.

Окрім того, депутати встановили, що особи, які беруть участь у збройній агресії Російської Федерації або залучені до участі в окупаційній адміністрації РФ, несуть кримінальну відповідальність за порушення законодавства України та норм міжнародного гуманітарного права.

Крім того, в законі немає згадки про Мінські домовленості.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-