Захист Януковича наполягає на існуванні двох варіантів листа Путіну

Захист Януковича наполягає на існуванні двох варіантів листа Путіну

Укрінформ
Підстав ставити під сумнів справжність листа екс-президента Віктора Януковича до Путіна з проханням ввести війська в Україну, оприлюдненого послом РФ в ООН Віталієм Чуркіним у березні 2014 року, не було.

Про це заступник міністра закордонних справ Сергій Кислиця заявив під час допиту в Оболонському районному суді, який розглядає справу про держзраду Януковича, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Існує чинне міжнародне право, яке не передбачає можливості не вірити послу. Тому якщо посол РФ, належним чином акредитований, стверджує щось не від себе особисто, а від імені Російської Федерації, то усі зобов’язані йому вірити. Якщо Чуркін на засіданні каже, що демонструє копію оригіналу заяви Януковича, то на яких підставах ми маємо ставити це під сумнів?" - сказав Кислиця.

Під час засідання захист Януковича наполягав на існуванні двох варіантів листа Януковича: за його підписом і без нього. Адвокати настійливо намагалися з’ясувати у заступника міністра, який саме "варіант" листа Путіну надав у офіційній відповіді секретаріат ООН.

Читайте також: Загроза для України з боку Росії існувала завжди - Кислиця

Проте представник МЗС рішуче відкинув закиди адвокатів. "Ваші спроби звинуватити у підробці та махлюванні не спрацюють", - заявив дипломат.

За його словами, головне не те, з підписом чи без нього був цей лист, тим більше що йшлося про фотокопії документів, а в тому, що Віктор Янукович на порушення Конституції України та інших норм звернувся до іноземної держави щодо застосування на території України збройних сил цієї держави.

Раніше колишній постійний представник України при ООН Юрій Сергеєв під час допиту його як свідка на засіданні Оболонського райсуду Києва у справі про держзраду Януковича заявив, що зверненню Януковича на терміновому засіданні Радбезу ООН 3 березня 2014 року було надано "статус офіційного документа Ради Безпеки на підставі звернення посла Чуркіна з відповідною нотою".

Читайте також: Листом Януковича Путіну Кремль намагався "прикритися" перед світом - Дещиця

Як повідомляв Укрінформ, 3 березня 2014 року тодішній посол Росії в ООН Віталій Чуркін продемонстрував на засіданні Радбезу ООН листа Януковича, у якому той закликає президента РФ Володимира Путіна ввести війська в Україну.

У січні 2017 року генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що Головна військова прокуратура отримала від ООН офіційну фотокопію заяви екс-президента Віктора Януковича від 1 березня 2014 року з проханням ввести війська Російської Федерації в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-