Президент підписав закони, що запускають медичну реформу

Президент підписав закони, що запускають медичну реформу

Фото
Укрінформ
Президент Петро Порошенко підписав закони України "Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів" та "Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості".

Підписання законів, якими в Україні започатковується медична реформа, відбулося під час робочої поїздки Президента України в Одеську область, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Не реформувати медицину неможливо. Умови, в яких функціонувала медицина, є абсолютно неприйнятними, починаючи від якості медичного обслуговування і закінчуючи мотивацією медичного працівника. І рівень заробітної плати, і ставлення до медичного працівника було абсолютно неприйнятним. ... Ми маємо зробити все можливе, щоб і рівень оплати, і престижність були значно вищими. Але в той же час ми маємо захистити пацієнта", - акцентував Президент.

Щодо міфу про безкоштовну медицину, то Порошенко зазначив, що "треба знайти в собі сміливість і чесно сказати людям: ми зобов'язані надати гарантований перелік медичних послуг безкоштовно, держава має в повному обсязі це  профінансувати".

Президент наголосив на важливості дотримання права кожного громадянина на якісну медичну допомогу.

"Підписуючи його (закон про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення - ред.), я підтримую необхідність реформ у сфері охорони здоров'я, важливість дотримання права кожного українського громадянина на якісну медичну допомогу, але в той же час я сьогодні направив листа нашому уряду і попросив, щоб була розроблена ціла низка заходів, які не дадуть можливість порушити права громадянина", - зазначив глава держави.

Читайте також: Гройсман сказав, хто розповсюджує "жахи" про медреформу

За його словами, уряд має бути "дуже уважними" при розрахунку тарифів у сфері охорони здоров'я, з розрахунком бюджетних видатків тощо.

Порошенко закликав у разі необхідності внести законодавчі зміни для забезпечення гарантій тощо, щоб медреформа не погіршила стану медичної допомоги для українців.

Президент також підписав закон "Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості", він подякував команді, яка займалася розробкою законодавчих засад підвищення доступності і якості медицини в сільській місцевості.

"Сільській медицині в Україні - бути" - сказав Порошенко.

Як повідомляв Укрінформ, 19 жовтня Верховна Рада ухвалила закон "Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів", який стане базою для проведення медичної реформи в Україні. Згідно з законом держава гарантує оплату громадянам медичних послуг та лікарських засобів за рахунок державного бюджету, відповідно до встановленого тарифу.

Право на гарантії, незалежно від будь-яких додаткових критеріїв, мають: всі громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають на території України (крім тих, що не є платниками податків в Україні), та особи, яких у встановленому порядку визнано біженцями чи такими, що потребують додаткового захисту.

Новий механізм фінансування буде запроваджуватися поступово: у 2018 році на оплату медичних послуг за кожного конкретного пацієнта перейде первинна ланка медичної допомоги. Протягом 2019-2020 років планується здійснити перехід на нову систему фінансування вторинної та третинної (спеціалізованої) медичної допомоги.

14 листопада Верховна Рада прийняла закон "Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості", який сприятиме забезпеченню максимальної доступності медичного обслуговування, територіального наближення та сучасного матеріально-технічного оснащення закладів охорони здоров’я у сільській місцевості.

"Понад 30% населення України живе в сільській місцевості. Якщо порівняти якість і доступність охорони здоров'я в сільській місцевості та в містах, то вона є абсолютно непорівнюваною. На сьогодні люди, які живуть у селах, мають значно менший доступ до якісної кваліфікованої та своєчасної медичної допомоги... Цим законом, який розроблено Президентом України, пропонується підвищення доступності та якості медичного обслуговування на рівні первинної медичної допомоги у сільській місцевості, здійснення фахового консультування лікарем за місцем проживання людини за допомогою засобів телемедицини", - зазначала тоді голова Комітету з питань охорони здоров’я ВР Ольга Богомолець.

Крім того, документ передбачає укомплектування сільських закладів охорони здоров'я необхідним обладнанням і лікарськими засобами, що необхідні для надання первинної медичної допомоги, а також створення належної інфраструктури на селі.

Закон було підтримано в редакції профільного комітету, враховуючи, зокрема, поправку №110. Згідно з цією поправкою, медична допомога із застосуванням телемедицини передбачає можливість надання пацієнту медичних послуг з консультування, діагностики, лікування з використанням засобів дистанційного зв'язку у вигляді обміну інформацією в електронній формі, у тому числі шляхом передачі електронних повідомлень, проведення відеоконференцій (далі – телемедичні послуги).

Телемедичні послуги надаються з метою забезпечення пацієнту вчасного доступу до медичної допомоги належної якості, в тому числі коли відстань є критичним чинником її надання.

Читайте також: На телемедицину піде чотири мільярди з "коштів Януковича"

При проведенні телемедичних консультацій, консиліумів, телеметрії, домашнього телеконсультування, виконання маніпуляцій та операцій за допомогою електронних та програмних засобів може проводитися запис у тому числі аудіо, відео, а також запис інших параметрів медичного обладнання в порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я.

Порядок надання телемедичних послуг визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я.

Фото Ніни Ляшонок

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-