Конституційний суд не зміг розділити

Конституційний суд не зміг розділити "закони 16 січня" на диктаторські й ні

Укрінформ
Конституційний суд України скасував заборону призначати на посади керівників вищих навчальних закладів осіб, які голосували за так звані диктаторські «закони 16 січня».

Про це йдеться у рішенні КСУ від 20 грудня 2017 року, оприлюдненому на сайті суду.

"...Конституційний суд України вирішив визнати таким, що не відповідає Конституції, п.7 ч.2 ст. 42 Закону "Про вищу освіту" від 1 липня 2014 року зі змінами, згідно з яким не може бути обрана, призначена (в тому числі виконувачем обов'язків) на посаду керівника закладів вищої освіти особа, яка "голосувала за диктаторські закони 16 січня 2014 року"", - йдеться у рішенні суду.

У рішенні зазначається, що до КСУ звернулися 49 народних депутатів з клопотанням визнати такими, що не відповідають Конституції, схвалені парламентом 1 липня 2014 року зміни до закону «Про вищу освіту». 

КСУ дійшов висновку, що наведена норма суперечить ч.2 ст. 80 Конституції, відповідно до якої народні депутати не несуть відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті. 

Крім того, у рішенні суду вказується, що чітко не зрозуміло, які закони є «диктаторськими», тому норма не відповідає правилу правової визначеності, що «уможливлює його довільне трактування у правозастосовній практиці і може призвести до свавілля». 

"Диктаторські закони 16 січня 2014 року" є умовною назвою законів України, прийнятих Верховною Радою у зазначений день. Однак ця ознака стосується усіх законів, прийнятих у той день, а тому неможливо однозначно встановити, які з них належать до категорії "диктаторських", - йдеться у документі. 

Читайте також: Рада оскаржить "повернення" люстрованого судді Конституційного суду

У зв'язку з цим КСУ вирішив визнати таким, що не відповідає Конституції, п.7 ч.2 ст. 42 Закону "Про вищу освіту" від 1 липня 2014 року.

Як повідомляв Укрінформ, у 2014 році Верховна Рада заборонила депутатам, які голосували за «закони 16 січня», обіймати посади керівників вищих навчальних закладів. Серед тих, хто голосував за так звані «диктаторські закони», були депутати Михайло Поплавський (колишній ректор Київського національного університету культури й мистецтв) і Сергій Ківалов (нинішній президент «Одеської юридичної академії»).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-