Е-декларації для антикорупційників: стало відомо, коли

Е-декларації для антикорупційників: стало відомо, коли "венеціанка" може дати висновок

Укрінформ
Венеціанська комісія має намір у березні надати висновки щодо двох законопроектів, які стосуються обов’язкового електронного декларування для членів громадських організацій, що займаються антикорупційною діяльністю.

Про це Укрінформу повідомили наближені до процесу джерела.

"Очікується, що Венеціанська комісія представить висновок 16-17 березня на наступній пленарній сесії", - повідомили агентству.

Із запитом про надання висновку стосовно двох законопроектів: "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об'єднань та використання міжнародної технічної допомоги" (законопроект № 6674) та "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань та використання міжнародної технічної допомоги" (законопроект № 6675) до Венеціанської комісії 13 грудня 2017 року звернувся Комітет з питань виконання обов'язків і зобов'язань, що взяли під час вступу до організації країни-члени Ради Європи (Комітет з питань моніторингу).

Читайте також: Раду просять якнайшвидше скасувати е-декларації для антикорупційних активістів

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 23 березня ухвалила закон, яким звільнила військовослужбовців від обов'язку подавати е-декларації, однак зобов'язала подавати їх, зокрема, керівників або членів вищого органу управління громадських об'єднань, які провадять діяльність із протидії корупції.

Водночас ЄС закликав владу України скасувати е-декларування для громадських активістів.

Президент Петро Порошенко 8 липня подав на розгляд Верховної Ради проекти законів щодо скасування е-декларування антикорупційних громадських організацій. Зокрема, це проекти законів "Про внесення змін до Податкового кодексу щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об'єднань та використання міжнародної технічної допомоги" та "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань та використання міжнародної технічної допомоги".

У своєму щорічному посланні 7 вересня Президент Порошенко визнав, що запровадження електронного декларування для громадських активістів було помилкою. Він закликав Верховну Раду якомога швидше ухвалити внесений ним законопроект про скасування електронного декларування для громадських активістів-антикорупціонерів.

19 грудня антикорупційна організація "Transparency International Україна" заявила, що очікує від Верховної Ради оперативного розгляду ініціатив, які скасовують обов’язкове електронне декларування членами громадських організацій, що займаються антикорупційною діяльністю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-