Парубій категоричний щодо освітнього закону: змін до мовної статті не буде

Парубій категоричний щодо освітнього закону: змін до мовної статті не буде

Укрінформ
Голова Верховної Ради Андрій Парубій наголошує, що жодних змін до 7-ї статті закону про освіту не вноситиметься.

Про це він заявив на конференції до Дня місцевого самоврядування на Львівщині, повідомляється на сайті парламенту.

Парубій зазначив, що положення сьомої статі стали предметом дискусії не лише в Україні, а й у міжнародному товаристві.

Голова українського парламенту повідомив, що мав розмову з представниками Венеціанської комісії, "і було узгоджено, що сьома стаття закону "Про освіту" змінюватись не буде". "Вона залишиться в ухваленій редакції", - наголосив Парубій.

Голова парламенту нагадав, що перед ухваленням закону "Про освіту" відбувалися круглі столи, учасники яких не могли дійти спільної думки, "тому під час розгляду закону про освіту ним було створено робочу групу, завдяки чому змогли вийти на компромісне формулювання, яке з одного боку, захищає мову національних меншин, а з іншого - робить обов’язковою умовою для всіх вивчення державної мови".

Як повідомлялося, 25 вересня Президент Петро Порошенко підписав закон "Про освіту", певні положення якого, зокрема ст. 7 щодо мови освіти в Україні, викликали стурбованість ряду країн. Порошенко доручив Міністерству закордонних справ та Міністерству освіти і науки провести щодо цього закону консультації з європейськими партнерами, в тому числі з Радою Європи.

28 вересня міністр закордонних справ України Павло Клімкін передав 7-му статтю закону про освіту на розгляд Венеціанської комісії.

Читайте також: Парубій анонсував розгляд закону про реінтеграцію Донбасу

8 грудня Венеціанська комісія оприлюднила висновок щодо "мовної статті" закону про освіту. Зокрема, Венеціанська комісія рекомендує "внести зміни до закону "Про освіту", щоб забезпечити більше часу для поступової реформи; звільнити приватні школи від нових мовних вимог; запровадити в ході реалізації закону новий діалог з усіма зацікавленими сторонами та, нарешті, забезпечити, щоб виконання закону не загрожувало збереженню культурної спадщини меншин та безперервності вивчення мови нацменшин у традиційних школах".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-