Польський політик не радить Києву ставити Європу перед вибором: Україна чи Росія

Польський політик не радить Києву ставити Європу перед вибором: Україна чи Росія

Укрінформ
Польсько-українські відносини нині перебувають у фазі парадоксу: вони є гарними у питаннях безпеки чи контактів між людьми, але погіршилися в історичній площині. 

Про це заявив співголова з польської сторони Консультаційного комітету Президентів України і Польщі, міністр канцелярії президента РП Кшиштоф Щерський в інтерв'ю тижневику "Sieci".

"Відносини з Україною зараз перебувають у фазі парадоксу. Наші країни зближують два чинники - безпека і контакти між людьми. Натомість їх відверто ставить під сумнів українська політика ідентичності", - заявив Щерський.

Він підкреслив, що для безпеки Польщі мир і територіальна цілісність України є "фундаментальною справою".

"Це без жодних дискусій. Безпека України також є і нашою безпекою", - наголосив Щерський.

Він також зазначив, що зараз дуже інтенсивними є контакти на рівні простих людей, оскільки до Польщі останнім часом приїхали "понад мільйон українців".

Польський політик підкреслив, що Польща хоче "гармонійного, мирного і відкритого" співіснування з Україною.

"Парадокс полягає в тому, що в той же час українська сторона веде в історичній площині і політиці ідентичності політику антагонізму з безпосередніми сусідами: Польщею, а у питанні освіти також із Словаччиною, Угорщиною та Румунією", - заявив міністр канцелярії президента РП.

Читайте також: Українсько-польські відносини не можуть залежати виключно від історії - Голланд

На зауваження журналіста, що Київ у закордонній політиці останнім часом робить ставку на Берлін, Париж чи Брюссель, Щерський відповів, що це "хибний розрахунок" України.

"Я побоююся, що у випадку, якщо трапиться ситуація, коли Європа змушена буде обирати між Україною і Росією, то інші столиці, на які розраховує Київ, оберуть Москву", - зазначив польський політик.

Він додав, що за такої ситуації Київ звернеться за допомогою, як це було у випадку обох Майданів, але тоді "автобуси з підтримкою з Варшави не їхатимуть так охоче".

"Зіпсовані відносини з регіональними партнерами можуть мати дуже погані наслідки для України", - сказав Щерський.

Водночас найбільш болючим для Польщі він назвав питання заборони для поляків проводити ексгумаційні роботи в місцях польських поховань в Україні.

"Ми хочемо дістати із землі кістки людей, закопані в ровах при дорозі, і гідно їх поховати. Неприпустимо обумовлювати гідне поховання з якимись елементами політики щодо пам'ятників", - заявив представник канцелярії президента РП.

На його думку, Україна, яка потребує підтримки, зараз "робить величезну політичну помилку".

Політик зауважив, що перед грудневим візитом до Києва президент Польщі Анджей Дуда повинен брати до уваги три чинники: стратегічні інтереси, інтенсивні контакти між людьми і "незрозумілу антипольську політику українських інституцій".

Щерський зауважив, що було б "великим розчаруванням", якби перед візитом Дуди в Україну не відбулося жодних змін.

"Це означало б, що внутрішні політичні питання в Україні суперечать її геополітичним інтересам, серед яких є і хороші відносини з Польщею", - заявив Щерський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-