Заміна вояків РФ на миротворців ООН зробить Тирасполь поступливішим – Фріз

Заміна вояків РФ на миротворців ООН зробить Тирасполь поступливішим – Фріз

Укрінформ
Російські війська в Придністров’ї слід замінити миротворцями ООН, що дозволить створити передумови для подальшого мирного врегулювання придністровського конфлікту.

Про це написала у Facebook народний депутат, член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Ірина Фріз.

"Переконана, що першочерговим завданням залишається вивід всієї групи російських військ з ПМР та заміна миротворчого контингенту РФ на міжнародний з мандатом ООН. Це дозволить знизити градус напруги, який створюють російські війська, та позбавити Придністров'я силового чинника у полеміці з Україною та Молдовою", - зазначила Фріз.

Крім того, таке рішення також зробить Тирасполь більш гнучким у переговорах в форматі "5+2", де так звана Придністровська молдавська республіка (ПМР) лише "імітує участь і роботу", переконана Фріз.

"Насправді Тирасполь продовжує заходи щодо здобуття незалежності та визнання міжнародним співтовариством. Це суперечить процесу мирного врегулювання придністровського конфлікту", - заявила народний депутат.

Читайте також: Кишинів і Тирасполь домовилися відновити телефонний зв'язок

Вона також підкреслила, що ПМР не має права на незалежність.

"В кейсі ПМР немає аутентичних народів, немає релігійного чинника, немає історичних передумов. Це штучне маріонеткове утворення, яке повністю контрольоване Кремлем. Наше відношення до ПМР саме таке. Для України - це територія Республіки Молдова", - наголосила Фріз.

Як повідомлялося, 27-28 листопада у Відні (після перерви більше ніж півтора року) відновляються переговори з Придністровського врегулювання у форматі “5+2”, в яких беруть участь Молдова і Придністров'я - сторони конфлікту, Україна, ОБСЄ і Росія - посередники, ЄС і США - спостерігачі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-