Україні в ООН надали 200 рекомендацій щодо ситуації з правами людини

Україні в ООН надали 200 рекомендацій щодо ситуації з правами людини

Укрінформ
Україна отримала дві сотні рекомендацій щодо покращення ситуації з правами людини в рамках Універсального періодичного огляду (УПО) Ради ООН з прав людини.

Про це на прес-конференції у понеділок сказала голова Центру інформації про права людини Тетяна Печончик, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Україна в ООН отримала дві сотні рекомендацій щодо покращення ситуації з правами людини”, - сказала Печончик.

За її словами, рекомендації були надані делегаціями 70 країн-учасниць Ради ООН з прав людини під час інтерактивного діалогу в Женеві, який відбувся 15 листопада. 

“Найбільш популярні і важливі серед наданих рекомендацій - це ратифікація Стамбульської конвенції, питання судової реформи, питання попередження тортур, незалежність Верховного суду, а також можна виділити попередження мови ненависті і дискримінації”, - сказав заступник міністра юстиції Сергій Петухов.

Читайте також: Суперзакритість антикорупційної й судової систем: Є вихід

Країни-учасниці ООН також закликали Україну ратифікувати ряд міжнародних конвенцій, зокрема Римський статут Міжнародного кримінального суду і Міжнародну конвенцію про захист прав усіх працівників-мігрантів та членів їх сімей.

Водночас велика частина нових рекомендацій Україні стосуються різних аспектів боротьби з корупцією і торгівлею людьми, умов для вільної роботи ЗМІ й громадянського суспільства тощо.

Петухов підкреслив, що український уряд ретельно розгляне усі рекомендації, а також надасть свою позицію щодо них не пізніше березня 2018 року, до 37-ї сесії Ради ООН з прав людини. Після цього Україна матиме 4 роки для того, щоб виконати взяті на себе зобов'язання та відзвітувати про їх виконання під час наступного, четвертого, періодичного огляду Ради ООН з прав людини.

Універсальний періодичний огляд (УПО) - це процедура, впродовж якої кожна із 193 країн-членів ООН мусить звітувати у рамках Об'єднаних Націй, як вона дотримується прав і свобод людини, та отримувати критичну оцінку свого звіту. Кожна країна проходить УПО один раз на 4,5 роки. Під час огляду уряд представляє звіт про ситуацію з правами людини. Правозахисники, в свою чергу, подають свою альтернативну доповідь. Універсальний періодичний огляд Україна проходить утретє. Уперше Україна звітувала про права людини в рамках УПО у травні 2008 року й отримала близько 40 рекомендацій. А у жовтні 2012 року понад 50 держав надали Україні 145 рекомендацій в рамках проходження другого огляду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-