У законопроект про реінтеграцію Донбасу включили Крим

У законопроект про реінтеграцію Донбасу включили Крим

Укрінформ
У законопроект "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях" включили Крим і дату початку окупації.

Відповідне рішення було ухвалено у середу на засіданні Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони під час розгляду 653 поправок до 11 статтей законопроекту про реінтеграцію Донбасу.

Водночас Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони доручив робочій групі доопрацювати окремі правки до цього документу, після чого ще раз збереться для їх розгляду.

Робочій групі, зокрема, доручено доопрацювати правки до ст. 10 законопроекту, яка визначає заходи, які можуть здійснюватися військовими формуваннями і іншими особами, залученими для забезпечення інтересів національної безпеки в Луганській і Донецькій областях для забезпечення територіальної цілісності України. Робочій групі доручено чітко визначити умови, повноваження та території застосування цих заходів. "Якщо це буде зроблено, Комітет додатково збереться для їх розгляду", - сказав на засіданні голова Комітету Сергій Пашинський.

Він також зазначив, що до другого читання в законопроекті про реінтеграцію Донбасу не враховано правки, які передбачали змінити назву законопроекту, і, навпаки, враховано правки про "імплементацію Криму". "Це все десятки і десятки правок, оскільки текст законопроекту з юридичної точки зору досить складний. Але головне, що ми визнали в ньому Росію агресором, і це є підставою для позовів щодо неї у міжнародних судах", - сказав Пашинський.

У свою чергу член Комітету Іван Вінник розповів, що в законопроекті датою початку окупації визначено  20 лютого 2014 року, а по всьому тексту законопроекту додано положення з приводу окупації Криму.

При цьому, за його словами, виключається в законопроекті не тільки згадка про Мінські угоди, а й норми, які містять відсилання до Мінських домовленостей.

На вимогу фракції "Самопоміч" у текст включили зобов'язання країни-окупанта повністю забезпечувати окуповані території, а за пропозицією "Народного фронту" - правку про верифікацію указом Президента факту звільнення українських територій від окупації.

Вінник сподівається, що робоча група доопрацює спірні правки упродовж найближчих 3-5 днів і вже на початку грудня законопроект може бути винесено на розгляд парламенту у другому читанні.

Читайте також: Питання дипвідносин з РФ не є предметом законопроекту про реінтеграцію Донбасу - Фріз

Як повідомляв Укрінформ, 4 жовтня Президент Петро Порошенко вніс до Верховної Ради законопроект № 7163 "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях".

6 жовтня парламент проголосував за нього в першому читанні, виключивши, зокрема, частину першу статті 7, в якій згадувались Мінські угоди, за наполяганням опозиційних фракцій.

 Відповідно до тексту законопроекту тимчасова окупація частини території України стала одним із наслідків збройної агресії Російської Федерації проти України.

У проекті закону Президент пропонує схвалити, що межі тимчасово окупованих територій в Донецькій та Луганській областях визначаються за поданням Генерального штабу Збройних сил України. Крім того, планується законодавчо встановити, що тимчасова окупація Росією територій на Донбасі є нелегітимною, не створює для РФ жодних територіальних прав.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-