Геращенко назвала

Геращенко назвала "ножем у спину" голосування Білорусі в ООН

Укрінформ
Голосування Білорусі проти оновленої резолюції по ситуації з правами людини в окупованому Криму суперечить її заявам про нейтральність у російсько-українському конфлікті на Донбасі.

Про це написала у Facebook перший заступник Голови Верховної Ради України, учасник гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко.

"Сьогодні поїздка в Мінськ дається особливо важко. У вівторок третій комітет ООН проголосував оновлену, жорстку і дуже важливу резолюцію по ситуації з правами людини в окупованому Криму. За - більше 70 країн, майже стільки ж утрималися. Проти - лише 25. Серед них - Білорусь. Разом з РФ, звичайно. Це - не нейтральна позиція, а цілком конкретна. Нейтральні країни бодай утрималися, Білорусі знову не вистачило "нейтральності" для інакшої від РФ позиції", - написала Геращенко.

Вона зауважила, що при цьому Мінськ претендує на певні миротворчі лаври, наголошуючи, що створює нейтральний майданчик для переговорів по Донбасу.

"Я, як український політик і як учасник переговорів у мінських групах, розцінюю вчорашнє голосування білоруської делегації в третьому комітеті ООН по резолюції по Криму як таке, яке йде врозріз з гучними заявами про нейтральність. Це другий ніж в спину Україні. Після подібного минулорічного голосування", - зазначила Геращенко.

Вона додала, що виклала свою позицію "максимально дипломатично, мовчати не вважаю за можливе".

Читайте також: Третій комітет ООН ухвалив оновлений проект резолюції щодо Криму

Перший віце-спікер нагадала, що голосування в Генасамблеї по цій принциповій для України резолюції  відбудеться у грудні.

"Ми б хотіли бачити бодай нейтральність від тих країн, які голосно заявляють про свою нейтральність, громадяни яких представлені в місії СММ ОБСЄ і які хочуть долучитися до миротворчої місії на Донбасі", - резюмувала Геращенко.

Як повідомляв Укрінформ, третій комітет ООН на 72-й сесії Генеральної асамблеї ООН схвалив проект резолюції "Становище з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополі (Україна)". Співавторами документа стали 42 країни, проголосувала за нього 71 держава, проти були 25 і 77 утрималися. Зокрема, проти резолюції щодо Криму голосували Вірменія, Білорусь, Болівія, Бурунді, Камбоджа, Китай, Куба, Північна Корея, Еритрея, Індія, Іран, Казахстан, Киргизстан, М’янма, Нікарагуа, Філіппіни, Росія, Сербія, ПАР, Сирія, Судан, Уганда, Узбекистан, Венесуела, Зімбабве.

За даними МЗС України, резолюція має на меті "змусити Росію як державу-окупанта припинити грубі порушення прав та основних свобод людини". Оновлений, порівняно з попереднім роком, текст документа підсилює вимоги міжнародного співтовариства до країни-окупанта.

Як відомо, у середу, 15 листопада, у Мінську відбудеться чергова зустріч Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання конфлікту на Донбасі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-