Дещиця сказав, що змінить зустріч президентів України й Польщі

Дещиця сказав, що змінить зустріч президентів України й Польщі

Укрінформ
Україна має своє бачення історичної політики і Польщі слід із цим рахуватись, а для обговорення складних моментів відносин потрібно використати всі дипломатичні інструменти, які є у двох країн.

Про це в інтерв’ю "BBC Україна" заявив посол України в Польщі Андрій Дещиця.

“Ми маємо різні підходи та оцінки історичного минулого. Але для цього і є такі платформи, як консультаційний комітет президентів, як зустрічі комісії істориків і форум партнерства, щоб такі питання обговорювати. При цьому треба виходити з позиції, що для нас є важливим стратегічне партнерство з Польщею, особливо в ситуації реальної загрози російської агресії і для України, і для Польщі”, - сказав він.

За словами Дещиці, зараз дипломати узгоджують місце й дату зустрічі президентів Петра Порошенка й Анджея Дуди.

“Ми над цим працюємо. Є згода польської сторони, шукаємо взаємоприйнятні терміни та місце для обох сторін. Це залежить від графіка роботи голів та співголів комітету”, - ззаначив посол.

Він запевнив, що Україна доносить свою позицію щодо історичних питань та розраховує на розуміння польської сторони.

Читайте також: Внесення В’ятровича у "чорний список" Польщі наразі не підтверджено - Дещиця

"Не завжди так стається відразу, бо маємо нові факти і події, які польські історики та політики навіть не були готові сприймати. Але це реальність – Українська держава має своє бачення історичної політики. Це бачення нове після 2014 року і з цим треба рахуватись. На це піде деякий час", – заявив Дещиця.

Нагадаємо, на початку листопада голова МЗС Польщі Вітольд Ващиковський зробив різку заяву, що польська влада "не дозволить людям із вкрай антипольськими позиціями відвідувати Польщу".

Згодом і президент країни Анджей Дуда заявив про антипольські настрої серед посадовців в Україні.

Президент України Петро Порошенко після цього запропонував зібрати спеціальний двосторонній комітет, щоб запобігти ескалації напруги.

Польща погодилась, проте вже після цього у польських ЗМІ з'явилась інформація про заборону в'їзду голові Інституту національної пам'яті Володимиру В'ятровичу, якого найбільше критикує Варшава.

Дещиця заявив, що офіційної відповіді від міністерства закордонних справ Польщі щодо В'ятровича українські дипломати не отримували.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-