Екс-прем'єр Литви:

Екс-прем'єр Литви: "План Маршалла" потребує створення нового органу в Україні

Укрінформ
Реалізація "Європейського плану для України" (так званий "план Маршалла" для України) потребує створення нового органу, який займався б підготовкою проектів європейської допомоги.

Про це в інтерв'ю Укрінформу заявив екс-прем'єр-міністр Литви, ініціатор "Плану Маршалла" Андрюс Кубілюс.

"У різних європейських столицях підкреслюють, що в Україні спостерігається проблема з використанням фінансових ресурсів, які пропонує ЄС на конкретні проекти. Тобто, в Україні не можуть достатньо швидко підготувати проекти на такому рівні, щоб виділені на них кошти можна швидко й ефективно витратити... Тому у своєму плані ми зазначаємо, що дуже важливо думати не лише про те, звідки прийдуть гроші – з ЄІБ чи від інших донорів, але й створювати в Україні спеціальний орган", - заявив Кубілюс.

За його словами, такий центральний орган у Києві, якому довіряли б міжнародні донори, мав би мандат вимагати від міністерств та інших органів швидше виконувати ті чи інші процедури.

Читайте також: Ініціатор "плану Маршалла": Проект резолюції саміту Партнерства – розпливчастий

"Згодом, цей орган міг би перерости у фінансову інституцію з розвитку країни чи навіть банк. Однак спочатку потрібна інституція, яка б якраз допомогла подолати бар'єри щодо недостатніх можливостей країни з ефективного використання коштів", - підкреслив Кубілюс.

Він зазначив, що Литва має відповідний досвід і готова ним поділитися. Таким досвідом володіють і окремі країни Західних Балкан, в яких також функціонували подібні органи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-