Ініціатор

Ініціатор "плану Маршалла": Проект резолюції саміту Партнерства – розпливчастий

Укрінформ
"Європейський план для України" (так званий "план Маршалла" для України) може бути представлений під час саміту Східного партнерства наприкінці листопада у Брюсселі.

Про це в інтерв'ю Укрінформу заявив колишній прем'єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс.

"Саміт Партнерства є ... доброю нагодою для представлення цього плану. Ми думаємо, що, можливо, це зробить Президент Петро Порошенко", - заявив Кубілюс.

Він зазначив, що нині у Європарламенті обговорюється проект резолюції з рекомендаціями для саміту Східного партнерства. У ньому є згадка про "план Маршалла", який влаштовує литовську сторону як ініціатора цього проекту.

Водночас Кубілюс визнав, що у проекті кінцевої резолюції саміту Східного партнерства визначення щодо цього плану є "більш розпливчастим", і українська сторона "намагається зробити формулювання у декларації конкретнішими".

На переконання Кубілюса, у цьому контексті дуже важливим є проект резолюції Європарламенту, де міститься чітка рекомендація на одному з наступних засідань Ради ЄС дати мандат Єврокомісії й Європейському інвестиційному банку розробити "Європейський план для України, Молдови і Грузії".

Натомість нині у проекті декларації Східного партнерства є лише згадка про важливість розвитку економічної політики, що ЄС допомагатиме і посилюватиме допомогу малим і середнім підприємствам у країнах Партнерства, а також про створення кращих можливостей для фінансування проектів.

Читайте також: У Вільнюсі сьогодні представлять “план Маршалла” для України

"Але, як я вже говорив, до цього параграфа є нові пропозиції української сторони, які, ймовірно, будуть підтримані Грузією та Молдовою. Тому сподіватимемося, що цей параграф стане конкретнішим", - констатував Кубілюс.

Як інформувало агентство, у Вільнюсі сьогодні представлено "Європейський план для України" послам країн ЄС, США, Японії, Канади, а також послам країн "Східного партнерства".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-