Трамп затягує питання зброї для України - WP

Трамп затягує питання зброї для України - WP

Укрінформ
Нинішній президент США Дональд Трамп, так само як і його попередник Барак Обама, затягує з прийняттям рішення про надання Україні оборонної зброї попри те, що всі рекомендації вже підготовлені апаратом Ради нацбезпеки.

Трамп має прийняти рішення вже зараз, аби США припинили політику невтручання в  агресію РФ, що триває, йдеться в публікації The Washington Post.

"Після кількох місяців внутрішніх дебатів адміністрація Трампа застрягла на питанні про те, чи забезпечувати Україну оборонною зброєю, яку вона давно просила. Результатом де-факто стало продовження політики адміністрації Обами щодо відмови Києву в тому, що йому потрібно для опору російській агресії, а також посилення сумнівів у готовності президента Трампа виступити проти Володимира Путіна", - зазначається в матеріалі.

У Раді національної безпеки в Білому домі стверджують, що адміністрація повільно, але впевнено працює над можливим наданням Україні засобів реагування на застосування танків, артилерії, а також іншого обладнання в окупованій частині на сході України. Остання із зустрічей Ради, до складу якої увійшли секретарі кабінету, була проведена кілька тижнів тому. Тепер чиновники формалізують низку варіантів для Трампа, повідомив один із високопоставлених чиновників Ради національної безпеки.

Між тим, довгоочікуване рішення президента США матиме наслідки, що виходять далеко за межі Донбасу. За інформацією офіційного Києва, попри відносне зменшення напруги у східних регіонах, Москва досі докладає зусиль, щоб змінити ситуацію на місцях.

США надають Україні військове обладнання, однак Вашингтон досі не прийняв рішення про забезпечення українських сил протитанковими ракетами "Джавелін", контрбатарейними радарами дальнього радіусу дії, щоб бачити російську територію, а також сучасними розвідувальними пристроями та засобами захищеного зв’язку. За часів президентства Обами, ключові фігури в адміністрації та Конгрес докладали зусиль, щоб змінити ситуацію. Однак, рішення було відкладено, оскільки кабінет Обами мав занепокоєння, що надання українцям військової допомоги збільшило б ризик ескалації кризи, розлютивши Путіна.

Читайте також: The Washington Post закликає до наступного кроку США у військовій підтримці України

Найбільше спростування цього аргументу зробив міністр оборони Трампа Джим Меттіс, який виступив за надання зброї під час візиту до Києва у серпні. "Оборонна зброя не провокаційна, якщо ви не агресор, і, очевидно, що Україна не є агресором, оскільки це їхня територія, де зараз ідуть бої", - сказав Меттіс.

Під час конференції Республіканської партії в 2016 році кампанія Трампа посприяла, щоб партійна платформа не підтримувала надання Україні летальної військової допомоги. З того часу питання про те, чи стане Трамп на захист України, залишається без відповіді.

"Трамп часто каже, що хоче поліпшити відносини з Росією, але це можна зробити лише з позиції сили. Сполучені Штати не змогли запобігти вторгненню Росії в Грузію, Молдову та Крим. Трамп повинен зараз вирішити, чи допоможе він Україні відбити російську агресію, або ж дозволить Путіну створити ще один нескінченний "заморожений конфлікт", тоді як Сполучені Штати не втручаються й надалі", - зазначає видання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-