Мовне питання: висновок Венеційської комісії очікується 11 грудня – Гриневич

Мовне питання: висновок Венеційської комісії очікується 11 грудня – Гриневич

Укрінформ
Висновок Венеційської комісії щодо закону України "Про освіту" можна очікувати приблизно 11 грудня. 

Про це повідомила міністр освіти та науки Лілія Гриневич в коментарі телеканалу "112 Україна".

"Офіційні рекомендації будуть винесені на сесії Венеційської комісії в грудні. Орієнтовно, вони мають бути оприлюднені 11 грудня", - сказала міністр.

Гриневич відкидає імовірність того, що рекомендації комісії можуть суперечити інтересам України.

"Думаю, такого не трапиться. Ми спілкуватимемось із експертами, пояснюватимемо, що ми запобігаємо дискримінації дітей, які навчаються у школах нацменшин", - підкреслила вона.

За її словами, попередніх висновків наразі немає.

"Ми написали нашу аргументації до комісії, чому саме така стаття і чому ми вважаємо, що ми не порушуємо наших міжнародних зобов’язань, не порушуємо Конституцію України", - поінформувала Гриневич.

Вона зазначила, що у вівторок, 31 жовтня, проведе переговори із шістьма експертами Венеційської комісії.

"Ми будемо спілкуватися про всі нюанси і наші аргументи щодо статті про мову освіти. Я буду готова відповідати на питання експертів", – наголосила міністр.

Читайте також: Мовне питання: МОН прокоментувало виконання угоди-1991 про освіту угорців

Як повідомлялося, 25 вересня Президент України Петро Порошенко підписав закон "Про освіту", мовні положення якого, зокрема ст. 7 щодо мови освіти в Україні, викликали стурбованість ряду країн. Порошенко доручив Міністерству закордонних справ та Міністерству освіти і науки провести щодо цього закону необхідні консультації з європейськими партнерами, в тому числі з Радою Європи. Новим законом в Україні запроваджується 12-річна середня освіта, мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова – українська. 28 вересня міністр закордонних справ України Павло Клімкін передав 7-му статтю закону про освіту на розгляд Венеційської комісії.

12 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) під час дебатів ухвалила резолюцію щодо українського закону "Про освіту". Українську владу, зокрема, закликали дослухатися до зауважень Венеційської комісії, а також продумати "більш гнучку модель" двомовної освіти з урахуванням інтересів тих, хто належить до корінних народів та національних меншин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-