Мовне питання: Ващиковський відмовив Будапешту в підписанні спільного листа Києву

Мовне питання: Ващиковський відмовив Будапешту в підписанні спільного листа Києву

Укрінформ
Глава МЗС Угорщини Петер Сіярто пропонував польському колезі Вітольду Ващиковському написати спільного листа на адресу української влади щодо закону "Про освіту", але польський міністр відмовився.

Про це Ващиковський повідомив в інтерв'ю угорському тижневику "Heti Valasz", інформує Rp.pl.

"Я не буду це засуджувати (закон — ред.), оскільки це двостороння справа між Угорщиною та Україною. Однак, я б не політизував проблему, беручи до уваги складнощі України через російську агресію. Переконаний, що ситуацію можна вирішити мирним, менш емоційним способом", - заявив Ващиковський.

Він додав, що говорив про це з Сіярто, коли той "запропонував написати спільного листа владі у Києві".

Глава МЗС РП зазначив, що український закон "Про освіту" передбачає врегулювання ситуації навколо російських шкіл, а польська національна меншина має в Україні лише декілька двомовних шкіл.

"Тому Варшава не вважає це великою проблемою і не приєдналася до емоційних декларацій Сіярто", - звертає увагу видання на слова Ващиковського.

Утім, глава МЗС Польщі висловив розуміння щодо ставлення Угорщини до цього питання з огляду на велику угорську меншину, яка проживає компактно в одному регіоні, і більшу кількість шкіл.

"Хоча, чесно кажучи, це для мене звучить неприродно, адже люди, які там проживають, повинні розуміти обидві мови", - зауважив Ващиковський.

Читайте також: Угорщина погодилася з освітнім законом України і готова до перемовин - Гриневич

Як інформувало агентство, 9 жовтня глава МЗС Угорщини Сіярто під час візиту до Ужгорода заявив, що новий український закон "Про освіту" порушує принципи Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Відтак, Будапешт ініціюватиме перегляд цієї угоди з Україною.

МЗС Польщі, відповідаючи на запит Укрінформу, повідомило, що Варшава виступає проти перегляду Угоди про асоціацію України з ЄС і заохочуватиме Київ та Будапешт розв'язати освітню проблему шляхом діалогу.

За результатом зустрічі міністрів освіти України і Польщі у Києві домовлено про розробку спільного документу, в якому буде підтверджено дотримання міжнародних зобов’язань щодо забезпечення прав меншин на освіту рідною мовою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-