Глава МЗС Польщі розповів, яка мета візиту Дуди в Україну

Глава МЗС Польщі розповів, яка мета візиту Дуди в Україну

Укрінформ
Наприкінці року президент Польщі Анджей Дуда відвідає Харків і під час візиту зверне увагу на агресивну роль Росії в Україні та наголосить на допомозі Варшави для Києва у відновленні зруйнованої інфраструктури на сході країни.

Про це у своїй статті, опубліковані у вівторок у газеті Rzeczpospolita, повідомив глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський.

"Політичний сезон (українсько-польських відносин - ред.) увінчає візит президента РП Анджея Дуди до Харкова. Польща підтвердить свою позицію у справі порушення Росією ключових норм міжнародного права, а також участі (Польщі - ред.) у відновленні регіонів України, знищених через збройну агресію", - написав Ващиковський.

Він підкреслив, що Польща є серед країн, які переконані, що "міжнародна спільнота має протидіяти збройному порушенню міжнародного ладу, незважаючи на відчутні втрати від цього для Польщі, зокрема для польських підприємців".

Читайте також: Посольство Польщі готує візит Дуди в Україну

Глава МЗС Польщі підкреслив, що агресія Росії переконала Варшаву не лише у зміцненні власної обороноздатності як члена НАТО, а й у потребі "постійного захисту права України вільно обирати шлях розвитку і міжнародні союзи".

Ващиковський нагадав у статті, що Польща під час саміту НАТО в липні 2016 року ініціювала переговорну платформу НАТО-Україна щодо протидії гібридним загрозам. Він поінформував, що незабаром, у жовтні, у Варшаві за ініціативою МЗС РП і Бюро нацбезпеки Польщі відбудеться перший семінар у рамках цієї ініціативи.

"Ми підтримуємо Київ у рамках усіх союзницьких програм допомоги для партнерів", - наголосив Ващиковський.

Він уточнив, що йдеться про важливу роль Польщі, поряд із Чехією та Нідерландами, в трастовому фонді щодо реформи в системі логістики і стандартизації української армії, у трастовому фонді щодо реформування систем управління і зв'язку. Крім того, йдеться про допомогу Польщі у навчаннях українських військовослужбовців, підтримку у рамках програм DEEP (реформування військової освіти), PDP (стажування для цивільних працівників армії), Building Integrity (подолання корупції в оборонному секторі). "Польща зацікавлена у ширшому застосуванні спільної польсько-литовсько-української бригади ЛитПолУкрбриг", - констатував міністр.

Ващиковський нагадав, що Польща з 1 січня буде непостійним членом Радбезу ООН.

"У цій ролі ми бачимо шанс і обов'язок наполягати на відновленні у нашому регіоні поваги до таких норм міжнародного права, як непорушність кордонів, суверенітет країн, відмова від військової сили і шантажу, а також від застосування сили для вирішення міждержавних суперечок", - написав Ващиковський.

Він запевнив, що у цьому дусі Польща долучатиметься до роботи щодо створення миротворчої місії ООН в Україні. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-