Польща проти перегляду Асоціації Україна-ЄС

Польща проти перегляду Асоціації Україна-ЄС

Ексклюзив
Укрінформ
Варшава виступає проти перегляду угоди про асоціацію України з ЄС і  заохочуватиме Київ та Будапешт розв'язати освітню проблему шляхом діалогу.

Про це йдеться у заяві МЗС Польщі у відповідь на інформаційний запит кореспондента Укрінформу.

"Польща не бачить можливості перегляду Угоди про асоціацію чи Угоди про поглиблену зону вільної торгівлі з Україною. Польська сторона заохочуватиме партнерів з Угорщини та України до вирішення суперечливого питання закону про освіту шляхом діалогу, з урахуванням поваги до прав нацменшин та з урахуванням міжнародних та двосторонніх угод", - йдеться в заяві польського зовнішньополітичного відомства.

У МЗС Польщі зауважують, що специфіка навчання польської мови в України є дещо іншою, ніж угорської.

"Одночасно інформуємо, що польські міністерства закордонних справ та освіти  уважно слідкують за питаннями впливу відповідного закону на польську освіту і перебувають у постійному контакті з українськими партнерами",- наголошують у польському зовнішньополітичному відомстві.

У цьому контексті зазначається, що орієнтовно 26 жовтня планується зустріч міністра освіти України Лілії Гриневич з представниками польської меншини в Україні.

У документі зазначається, що Польща надає великого значення вивченню польської мови не лише в Україні, але в будь-якій країні, де живуть поляки.

Читайте також: Угорщині буде складно домогтися перегляду асоціації Україна-ЄС – євродипломат

Як інформувало агентство, Угорщина вимагає переглянути угоду про асоціацію України з ЄС через те, що Україна, на думку угорської сторони, порушує положення угоди, обмежуючи новим законом про освіту право національних меншин навчатися рідною мовою. На вимогу Будапешта це питання внесене у порядок денний зустрічі міністрів закордонних справ ЄС, яка відбудеться у понеділок в Люксембурзі.

МЗС головуючої в ЄС Естонії виступило проти перегляду угоди про асоціацію з Україною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-