Україна має законне право захищати державну мову – доповідач ПАРЄ

Україна має законне право захищати державну мову – доповідач ПАРЄ

Укрінформ
Державна мова є вагомим чинником консолідації суспільства, але права національних меншин повинні неухильно дотримуватися. 

На цьому наголосив доповідач з питання "Новий український закон про освіту як головна перепона вивчення національними меншинами рідних мов" естонський парламентарій Андреас Херкель під час дебатів у Парламентській асамблеї Ради Європи у четвер у Страсбурзі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Перший принцип полягає у тому, що володіння офіційною мовою держави є чинником соціальної єдності, інтеграції. І це є легітимним правом держави просувати вивчення своєї офіційної мови. Без сумніву", - наголосив Херкель.

Він зазначив, що в Україні справедливим є занепокоєння відносно української мови як державної, та є необхідність вжити додаткових заходів, щоб консолідувати її роль в українському суспільстві.

Відтак, зауважив естонський депутат, можливо, освітній закон покликаний просувати таку позицію.

"Як доповідач, я перебуваю у делікатній ситуації. Адже правові висновки повинні включати думку Венеціанської комісії, яка очікується лише наприкінці цього року. Отже, ми на них з нетерпінням очікуємо", - заявив Херкель.

Він наголосив, що у своїй доповіді він намагається дотриматися балансу та урахувати інтереси усіх сторін.

Читайте також: Україна вимагає від Угорщини скасувати акцію «Самовизначення для Закарпаття»

При цьому доповідач висловив один із аргументів, на якому будується претензія до української сторони у частині ухвалення закону "Про освіту". Йдеться про те, що Верховна Рада України розглядала чутливий законопроект, попередньо не скерувавши його на експертизу до Венеціанської комісії, а зробила це лише після ухвалення.

З іншого боку, зауважив він, мова є вагомою складовою ідентичності певних груп населення, тому тут також не може бути дискримінації.

Слід зазначити, що дебати не викликали значного інтересу у більшості членів ПАРЄ. У залі відсутня більшість представників політичних груп, окрім українських, угорських та румунських депутатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-