Європарламент може запропонувати Україні

Європарламент може запропонувати Україні "Східне партнерство+"

Укрінформ
Європарламент пропонує конкретні заходи на підтримку країн «Східного партнерства», в особливості України, Молдови та Грузії.

Про це йдеться у затвердженому у вівторок комітетом ЄП у закордонних справах проекті резолюції, яка включає рекомендації керівним інституціям ЄС щодо опрацювання порядку денного і рішень саміту «Східного партнерства», який пройде 24 листопада у Брюсселі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Зокрема, європарламентарії підтримують створення так званої моделі «Східне партнерство+» для країн, які досягли суттєвого прогресу у проведенні реформ, спрямованих на зближення з ЄС, задля створення можливостей у приєднанні до митного та енергетичного союзів, до Шенгенської зони, скасування тарифів за роумінг, а також залучення до спільної політики безпеки та оборони ЄС.

Окрім цього, у проекті документа йдеться про створення трастового фонду для України, Грузії та Молдови, який має забезпечити приватні і державні інвестиції у соціально-економічну інфраструктуру цих країн.

ЄП також підтримує проведення подальших економічних реформ у країнах «Східного партнерства», включаючи ліквідацію монополій, обмеження ролі олігархів, запобігання відмиванню грошей та уникнення від оподаткування.

Крім того, наголошується на необхідності продовження тиску на Росію з метою вирішення конфліктів у Східній Україні та відновлення суверенітетів на окупованих територіях: України у Криму, Грузії в Абхазії і Південній Осетії та Молдови у Придністров’ї.

Читайте також: Глава МЗС Угорщини хоче перегляду Асоціації Україна-ЄС через освітній закон

Профільний комітет законодавчого органу ЄС підтримує й розгортання озброєної поліцейської місії ОБСЄ на сході України.

Як планується, проект резолюції буде проголосований на пленарній сесії Європарламенту в листопаді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-