Тетерук розповів про поправки до закону про особливий статус ОРДЛО

Тетерук розповів про поправки до закону про особливий статус ОРДЛО

Укрінформ
Народний Фронт пропонує передбачити в законі про особливий статус ОРДЛО механізм верифікації звільнених територій на Донбасі за допомогою силовиків.

Про це сказав заступник керівника фракції «Народний Фронт» Андрій Тетерук у програмі «Свобода слова» на ICTV, повідомляє корреспондент Укрінформу.

«Щодо законопроекту №7163 ми також будемо вводити під час внесення поправок відповідні запобіжники, які зроблять питання визнання цих територій очищеними від бандформувань, регулярних російських військ, від тих адміністрацій, гауляйтерів, яких поставила Російська Федерація, за допомогою чіткої процедури верифікації… Це має робити міністр оборони за допомогою збройних сил України та мінстр внутрішніх справ за допомогою Нацгвардії, які візьмуть повністю цю територію під контроль», - зазначів він.

Він зауважив, що після такої верифікації, Президент може визнавати відповідним указом, що конкретна територія є звільненою.

Як повідомляв Укрінформ, народні депутати 6 жовтня підтримали у першому читанні президентський законопроект N 7163 "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях", офіційно оприлюднений на сайті парламенту. Під час представлення законопроекту Секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що документ чітко визначає Росію агресором. Відповідно до тексту законопроекту, тимчасова окупація частин території України стала одним із наслідків збройної агресії РФ проти України.

Читайте також: Порошенко підписав закон про мирне врегулювання ситуації в ОРДЛО

У документі також констатується, що Україна не визнає злочинне загарбання Росією частини своєї території та зазначається, що РФ "ініціювала, організовувала та підтримувала терористичну діяльність в Україні, здійснює збройну агресію проти України та тимчасову окупацію частин її території, застосовуючи регулярні з’єднання і підрозділи збройних сил та інших військових формувань Російської Федерації, підпорядкованих і скеровуваних ними російських радників та інструкторів і використовуючи заслані, створені, керовані, контрольовані та підтримувані, у тому числі фінансово, озброєні банди та групи, іррегулярні сили та найманців, встановивши окупаційну владу Російської Федерації, здійснювану її збройними силами та іншими військовими формуваннями, державними органами та підконтрольними Російській Федерації самопроголошеними органами (окупаційна адміністрація Російської Федерації)".

У проекті закону Президент пропонує схвалити, що межі тимчасово окупованих територій в Донецькій та Луганській областях визначаються за поданням Генерального штабу ЗСУ.

Крім того, планується законодавчо встановити, що тимчасова окупація Росією територій на Донбасі є нелегітимною, не створює для РФ жодних територіальних прав.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-