Інформаційні загрози: Фріз розповіла про проект резолюції ПА НАТО

Інформаційні загрози: Фріз розповіла про проект резолюції ПА НАТО

Укрінформ
Постійний комітет цивільного виміру безпеки Парламентської асамблеї (ПА) НАТО в Бухаресті ухвалив проект резолюції, у якій йдеться про  загрози Росії в інформаційній сфері поруч із загрозами "Ісламської держави".

Про це написала у Фейсбуці голова постійної делегації у ПА НАТО народний депутат від "Блоку Петра Порошенка"Ірина Фріз. 

"Сьогодні на Постійному комітеті цивільного виміру безпеки ПА НАТО в Бухаресті було ухвалено проект резолюції щодо протидії використанню інформації як зброї. В декларативній частині резолюції загрози в інформаційній сфері з боку Росії стоять поруч з загрозами з боку "Ісламської держави", - написала Фріз.

Вона зауважила, що мабуть вперше країни Альянсу публічно визнають, що кампанія з дезінформації спрямована на послаблення та дестабілізацію євро-атлантичного співтовариства та його інтеграційних процесів.

"Резолюцією встановлюється, що країни-члени НАТО мають розробити та створити спеціальні підрозділи у взаємодії з приватними медіа-компаніями з метою постійного моніторингу щодо появи фейкових новин, ворожої пропаганди та протидії їм за допомогою фактів", - написала Фріз.

Вона зауважила, що у проекті резолюції є заклик збільшити фінансування інституцій Альянсу та спільних установ в інформаційній сфері, зокрема Відділу публічної дипломатії НАТО та відповідних центрів компетенції (COE).

"Документ передбачає ревізію майданчиків інститутів НАТО та Збройних сил країн-членів в соціальних мережах з метою підвищення рівня стратегічних комунікацій. Забезпечити обмін досвідом щодо захисту виборчих кампаній, політичних партій та виборчих комісій від кібер-атак. Забезпечити модернізацію журналістських стандартів у відповідь на загрозу з боку фейкових новин та акцентувати увагу на важливості перевірки фактів, незалежної розслідувальної журналістики", - зазначила народний депутат.

За словами Фріз, документ передбачає продовження обмежувальних заходів щодо онлайн-активності терористів, підривних та дезінформаційних кампаній, що фінансуються державами, включаючи вилучення екстремістського контенту в тісній співпраці з приватними медіа із введення міжнародних санкцій щодо осіб, залучених Росією до «мілітаризації» інформаційного простору.

Читайте також: Рада зробила перший крок до визнання Росії країною-агресором

Народний депутат зауважила, що документ передбачає також розширення допомоги країнам-партнерам, зокрема, Грузії, Молдові та Україні в сфері стратегічних комунікацій.

"Впевнена, що завтра на сесії ПА НАТО ця вагома резолюція буде прийнята. Слід відзначити, що риторика наших партнерів якісно змінилась і від обговорення загроз інформаційних впливів ми перейшли до ухвалення захисних механізмів", - підсумувала Фріз.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-