Рада зробила перший крок до визнання Росії країною-агресором

Рада зробила перший крок до визнання Росії країною-агресором

Оновлено
Укрінформ
Нардепи підтримали у першому читанні президентський законопроект N 7163 "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях", офіційно оприлюднений на сайті парламенту.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, відповідне рішення підтримали 233 народних депутати.

Під час представлення законопроекту Секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що документ чітко визначає Росію агресором.

"Головне - проект чітко і недвозначно визначає Російську Федерацію державою-агресором, а території окремих районів Донецької та Луганської областей - окупованими"- сказав він.

Згідно із пояснювальною запискою, проект закону визначає правовий режим окремих районів Донецької та Луганської областей як тимчасово окупованої території України, а також мету та засоби державної політики із забезпечення державного суверенітету України над цими територіями, особливості реалізації й захисту прав громадян України, які там проживають.

Відповідно до тексту законопроекту тимчасова окупація частин території України стала одним із наслідків збройної агресії РФ проти України.

У документі також констатується, що Україна не визнає злочинне загарбання Росією частини своєї території та зазначається, що РФ "ініціювала, організовувала та підтримувала терористичну діяльність в Україні, здійснює збройну агресію проти України та тимчасову окупацію частин її території, застосовуючи регулярні з’єднання і підрозділи збройних сил та інших військових формувань Російської Федерації, підпорядкованих і скеровуваних ними російських радників та інструкторів і використовуючи заслані, створені, керовані, контрольовані та підтримувані, у тому числі фінансово, озброєні банди та групи, іррегулярні сили та найманців, встановивши окупаційну владу Російської Федерації, здійснювану її збройними силами та іншими військовими формуваннями, державними органами та підконтрольними Російській Федерації самопроголошеними органами (окупаційна адміністрація Російської Федерації) ".

У проекті закону Президент пропонує схвалити, що межі тимчасово окупованих територій в Донецькій та Луганській областях визначаються за поданням Генерального штабу ЗСУ.

Крім того, планується законодавчо встановити, що тимчасова окупація Росією територій на Донбасі є нелегітимною, не створює для РФ жодних територіальних прав.

Законопроект передбачає, що для забезпечення національної безпеки і оборони, стримування і відсічі російської збройної агресії в Донецькій та Луганській областях залучаються в установленому порядку сили і засоби (особовий склад та спеціалісти окремих підрозділів, військових частин, зброя, бойова техніка, спеціальні і транспортні засоби, засоби зв’язку та телекомунікацій, інші матеріально-технічні засоби) Збройних сил України, інших військових формувань (СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Держспецзв’язку, Нацгвардії, Держприкордонслужби, Управління державної охорони, Державної спецслужби транспорту), Міністерства внутрішніх справ, Нацполіції, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту.

Згідно з текстом проекту закону, безпосереднє керівництво військовими силами покладається на Об’єднаний оперативний штаб ЗСУ.

У разі ухвалення цього закону Верховна Рада схвалить рішення Президента про використання Збройних сил та інших військових формувань для стримування і відсічі російської збройної агресії в Донецькій та Луганській областях і забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями.

Крім того, із законопроекту прибрали посилання на Мінські домовленості. 

Читайте також: Реінтеграція Донбасу: ще одна спроба уникнути війни?

У прикінцевих положеннях законопроекту відзначається, що закон діятиме без шкоди для невіддільного суверенного права України на тимчасово окуповану Росією територію Автономної Республіки Крим і міста Севастополя та заходів, спрямованих на повне відновлення територіальної цілісності України у міжнародно визнаному кордоні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-