Закон про Донбас: росіяни сподівалися на провал голосування - Порошенко

Закон про Донбас: росіяни сподівалися на провал голосування - Порошенко

Укрінформ
Відхилення проекту закону про продовження дії особливостей місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей розв'язало б російській стороні руки на лінії зіткнення на Донбасі та допомогло би скинути тягар міжнародних санкцій.

Про це заявив у своєму зверненні Президент України Петро Порошенко, коментуючи нещодавні події у Раді.

"Позавчора увечері я довго розмовляв з Іриною Геращенко, моїм спецпредставником в Мінській групі, щойно після її повернення із столиці Білорусі. Росіяни не приховували своїх сподівань на провал голосувань у Верховній Раді. Особливо великі надії вони покладали на відхилення проекту закону про продовження дії особливостей місцевого самоврядування. Чому? Бо це розв'язало б їм руки на лінії зіткнення і допомогло би скинути тягар санкцій", - заявив глава держави.

Втім, відповідальне голосування більшості у Раді допоможе українській армії й надалі тримати оборону з мінімумом жертв, а дипломатам – посилити міжнародний тиск на Росію, додав Президент.

Порошенко нагадав, що цей законопроект ще на один рік продовжує закон про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей. "Якими жахіттями тільки не лякали три роки тому, коли його вперше ухвалювали! Тоді, до речі, за нього голосували і ті політичні сили, які вчора й сьогодні виступали проти. Та жоден, - наголошую, жоден! - негативний прогноз за ці три роки не справдився", - заявив він.

Президент зазначив, що і тоді, і тепер можливість виконання закону жорстко обумовлена вимогами до Росії як агресора та окупанта та до її маріонеткових режимів. "Насамперед – вимогою про виведення російських військ, незаконних збройних формувань, виведення військової техніки з території України, і нормою про відповідність політичних процесів стандартам ОБСЄ", - сказав він.

Читайте також: Закон про деокупацію сприятиме введенню миротворців - Порошенко

Натомість, додав Порошенко, репутація України як країни, яка із відповідальністю ставиться до Мінських домовленостей, дозволяє щоразу продовжувати санкції проти Росії, країни-порушниці угод.

"І ці санкції значною мірою стримують агресора. Я вже не кажу про виграний нами час для зміцнення армії, переходу від часткової мобілізації до контрактного принципу її формування тощо", - додав він.

Як повідомлялося, 6 жовтня народні депутати ухвалили доопрацьований президентський законопроект № 7164 "Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей". Відповідне рішення підтримали 229 народних депутатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-