РНБО обговорить безпеку на арсеналах. Полторак анонсував

РНБО обговорить безпеку на арсеналах. Полторак анонсував "системне рішення"

Ексклюзив
Укрінформ
Наступного тижня буде проведено засідання Ради національної безпеки та оборони України з приводу безпеки складів з боєприпасами.

Про це в ексклюзивному коментарі кореспондентові Укрінформу сказав у Любліні міністр оборони України Степан Полторак.

"На ньому (засіданні - ред.) буде прийнято системне рішення не по одній базі, а комплекс заходів, які забезпечать збереження озброєння і техніки", - зазначив Полторак.

За його словами, збереження боєприпасів є комплексною проблемою, яка виникла не сьогодні, а після розвалу СРСР, коли сотні тисяч тонн боєприпасів опинилися під відкритим небом. "Ми працюємо над цією проблемою. Думаю, що найближчим часом на засіданні РНБО буде розглянуто пропозиції щодо вирішення цих проблем і прийнято належні рішення", - констатував міністр.

Він також висловив переконання, що надзвичайні події, які трапилися на складах зберігання боєприпасів в Україні, мають оцінити суд і прокуратура. Не потрібно робити висновки без результатів слідства.

"Якщо ми живемо у правовій державі, то ми повинні навчитися по-правовому чинити і коментувати. Я хотів би, аби усе ж прокуратура та суд дали оцінку подіям, починаючи від Сватового, Балаклії, під Маріуполем, Калинівки, а потім розбиратимемося, хто винен", - підкреслив Полторак.

Він звернув увагу, що в терактах в розвинутих країнах Заходу з мільярдними бюджетами, зокрема у США, Німеччині, чи Британії, завжди винним є терорист.

"А в нас не розібравшись, не отримавши результатів слідства, ми даємо оцінку посадовим особам, які щодня беруть на себе значну відповідальність і приймають рішення", - зауважив міністр. Він додав: аби щось коментувати, потрібно дочекатися матеріалів розслідування і рішення суду. 

Полторак зауважив, що його дивують коментарі людей, які взагалі на цьому не розуміються, але відкрито дають координати усіх баз та сховищ.

"Дивуюся, чому проти них правоохоронні структури не вживають заходів, адже вони показують схеми, як і що зберігається на складах. Звичайно, що це є злочином", - підкреслив Полторак.

Міністр зазначив, що в минулі роки на зберігання боєприпасів виділялося 40 млн та 50 млн грн. Натомість у цьому році було виділено 90 млн грн, а після подій у Балаклії - ще 200 млн грн.

Читайте також: Полторак: Результати співпраці з Польщею буде видно вже найближчим часом

"Але тут нам потрібно правильно скоригувати (витрати - ред.) і як правильно будувати цю систему (збереження боєприпасів - ред.). І, по-друге, нам потрібно спрощувати систему закупівлі обладнання та оснащення для охорони й оборони цих складів, адже треба максимально обмежити до них доступ", - підкреслив міністр оборони.

Як повідомляв Укрінформ, увечері 26 вересня на складі боєприпасів у Калинівці Вінницької області сталася пожежа, яка спричинила детонацію боєприпасів. Через надзвичайну ситуацію з небезпечної зони були евакуйовані понад 30 тис. місцевих жителів. Унаслідок НС постраждали дві особи. Вибухи припинилися вранці 28 вересня.

Військова прокуратура Центрального регіону України відкрила кримінальне провадження за фактом вчинення диверсії на території військової частини. Водночас слідчі розслідують чотири основні версії пожежі в Калинівці. Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що розмінування території біля Калинівки триватиме до кінця листопада.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-