Комітет ВР підтримав законопроект Порошенка про державний суверенітет на Донбасі

Комітет ВР підтримав законопроект Порошенка про державний суверенітет на Донбасі

Укрінформ
Комітет ВР з питань нацбезпеки та оборони рекомендує Верховній Раді ухвалити в першому читанні президентський законопроект про забезпечення державного суверенітету на Донбасі.

Відповідне рішення ухвалено на засіданні комітету у четвер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Водночас комітет відхилив альтернативний законопроект, поданий групою народних депутатів.

Як відомо, Президент 4 жовтня вніс до Верховної Ради законопроект №7163 "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях", який має створити нову правову основу для вирішення завдання з відсічі ворожій агресії на Донбасі, а у перспективі – для відновлення територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаного кордону. 

Зокрема, у проекті закону пропонується визначити правовий режим територій окремих районів Донецької та Луганської областей, на яких не діють органи влади України, як тимчасово окупованих територій, особливості захисту прав і свобод громадян України, які там проживають. 

Відповідно до тексту законопроекту тимчасова окупація частин території України стала одним із наслідків збройної агресії РФ проти України.

У документі також констатується, що Україна не визнає злочинне загарбання Росією частини території України, та зазначається, що РФ ініціювала, організовувала та підтримувала терористичну діяльність в Україні, здійснює збройну агресію проти України та тимчасову окупацію частини нашої території.

Читайте також: Нардеп пояснив суттєву різницю між законопроектами про реінтеграцію Донбасу

Ініціаторами альтернативного законопроекту № 7163-1 "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями" є народні депутати від фракції партії "Об'єднання "Самопоміч", серед яких - Оксана Сироїд, Олег Березюк, Ірина Подоляк, Єгор Соболєв, Олена Сотник, Семен Семенченко та інші. 

Раніше секретар Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки та оборони Іван Вінник пояснив, що президентський проект зосереджений передусім на заходах з відновлення суверенітету та територіальної цілісності України, а альтернативний - більше на статусі окупованих територій Донбасу та правовідносин з ними.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-