Клімкін в ООН: Головна загроза для миру – нехтування міжнародним правом

Клімкін в ООН: Головна загроза для миру – нехтування міжнародним правом

Укрінформ
Порушення Росією міжнародних домовленостей, передусім Будапештського меморандуму, створило умови, коли такі угоди не можуть гарантувати мир і нерозповсюдження ядерної зброї у світі.

На цьому наголосив у четвер на міністерському засіданні РБ ООН глава МЗС України Павло Клімкін, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Коли в 1990-х роках Україна добровільно знищила третій за розмірами ядерний арсенал у світі, ми були переконані у верховенстві таких міжнародних принципів, як недоторканість міжнародних кордонів, а також територіальна цілісність і суверенітет", - зауважив український міністр на обговореннях, присвячених нерозповсюдженню зброї масового знищення.

Читайте також: Клімкін обговорив з італійським колегою ідею "блакитних шоломів" на Донбасі

Водночас, за його словами, зараз Україна все ще високо цінує ці принципи. "Але ми усвідомили, що вони не є сакральними для всіх. Ми були надто наївними", - зазначив Клімкін.

У цьому зв'язку він підкреслив, що "порушення міжнародного права, у тому числі у сфері нерозповсюдження, є однією з найважливіших загроз для міжнародного миру та безпеки".

Він наголосив, що використання зброї масового знищення - це лише один із найбільш помітних проявів, що ставить під загрозу всю систему міжнародного права.

Читайте також: МН17: Україна підпише меморандум із чотирма країнами щодо трибуналу

Більше трьох років тому Росія здійснила акт військової агресії проти України. Але це також продемонструвало, що "урочиста обіцянка ядерної держави поважати незалежність і суверенітет України" нічого не варта.

"Розповіді Росії про те, що вона не порушила Будапештський меморандум, оскільки ядерна зброя не використовувалася проти моєї країни, є ще однією цинічною маніпуляцією фактами", - зазначив глава українського МЗС.

Читайте також: Новий посол США в Росії налаштований на розв'язання кризи в Україні

У цьому зв'язку він акцентував, що зараз це лише заохочуватиме режими, які прагнуть посилити свій ядерний потенціал та безумовно матиме вплив на глобальну архітектуру нерозповсюдження.

Фото: Олег Ніколенко, Постійне представництво України при ООН

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-